

| Ingredience: | |
| čočka | 3 hrnky (1/4 l) |
| sůl | dle chuti |
| pepř | špetka |
| cukr | 1 lžička |
| ocet | 4 lžíce |
| zeleninový gelový bujon Knorr | dle potřeby |
| sádlo | 2 lžíce |
| cibule | 1 ks |
| hladká mouka | 2 lžíce |
| vařené uzené maso | dle potřeby |
Klasika, která snad neodradí nikoho. Nezapomeňte na čerstvý chléb, který jídlo jenom umocní. I když se bavíme o obyčejné čočce.
Čočku propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přiklopíme a necháme přes noc tak. Druhý den vodu slijeme, nalijeme novou a dáme vařit. Pokud máme uzené vařené, použijeme uzený vývar. Do vody k čočce přidáme sůl, bujon, ocet a cukr. Vaříme doměkka cca 15 minut. Na sádle zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku. Z uvařené čočky slijeme vodu a tou naředíme jíšku. K čočce přidáme jíšku a chvilku necháme provařit. Podle potřeby doředíme vodou a doladíme chutě.
Podrobné info: