

| Ingredience: | |
| čočka | 2 hrníčky |
| menší cuketa | 1 ks |
| menší lilek | 1/2 ks |
| žlutá paprika | 1 ks |
| cherry rajčátka | 20 ks |
| cibule | 1 ks |
| jarní cibulka | 2 ks |
| sekané bylinky | hrst |
| olivový olej | 2 lžíce |
| vinný ocet | 1 lžíce |
| grilovací koření | dle chuti |
| sůl | dle chuti |
| pepř | špetka |
Dostal se mi do rukou recept pana Cuketky s názvem „Omlouvám se, pane Ottolenghi“ na čočkový salát výše zmíněného kuchaře, který se zdá býti velmi pracný, avšak jak již z názvu článku plyne, všechna námaha by měla stát zato.
To musím rozhodně vyzkoušet! Jenže horké letní dny si žádají rychlá provizorní řešení. A tak vzniknul salát, který je tímto receptem pouze inspirován, a i tak je naprosto vynikající! Co teprve, kdybych vyzkoušela postup celý. Tak příště! Omlouvám se, pane Cuketko.
Začneme přípravou čočky. Jedná-li se o tu klasickou, kterou jsem použila já, je dobré si tuto den předem namočit. Čočku uvaříme – jen tak, aby byla měkká, ale aby se zároveň nerozpadala. Trvá to asi 15 minut. Použít samozřejmě můžete i jiný, na rozvařování ne tak citlivý druh čočky. Než se čočka uvaří, nakrájíme si a ugrilujeme zeleninu. Lilek, papriku a cuketu nakrájíme na kostičky, přidáme cherry rajčátka, vše vložíme do pekáčku, zastříkneme olivovým olejem, posypeme kořením a dáme na cca 20 minut grilovat do trouby. V polovině pečení podlijeme troškou vody, aby se vytvořil výpek.
Uvařenou čočku slijeme, přidáme grilovanou zeleninu i s výpekem, doplníme sekanými bylinkami a cibulí, ochutíme octem, olivovým olejem, dosolíme a dopepříme dle chuti.
Podrobné info: