Pažitka
Název:

Čočkový salát s tuňákem


Čočkový salát s tuňákem


Ingredience:
Ingredience:
hnědá čočka400 g
červená čočka200 g
vajíčka6 ks
Calvo tuňák ve slunečnicovém oleji2 plechovky
sůl dle chuti
pepř špetka
krémžská hořčice1 lžíce
bílý jogurt6 lžic
česnek2 stroužk
Postup přípravy:

Čočkové saláty, ty já můžu. Tenhle je skvělý, s kousky tuňáka a vajíčkem.

K dnešnímu receptu mě inspirovala kamarádka Jana, která své vaření zveřejňuje na facebooku. A já jsem dostala obrovskou chuť na čočkový salát. Jenže jak už to bývá, při takových chvilkových nápadech, některé věci mi do něj chyběly. Netrvalo dlouho, na stole byla mísa se salátem trochu stejným a trochu jiným  Děkuji, Jani, za inspiraci.

Čočka je na třetím místě v obsahu bílkovin, mezi rostlinami. Tohle určitě uvítají vegetariáni, ale nejen oni. Kterou čočku do salátu použijete, nechám na vás. Já jsem použila, co bylo po ruce – klasickou hnědou čočku, kterou seženete v každém obchodě a červenou čočku. Tu milujeme. Kromě vajíček jsem do salátu dala ještě dvě plechovky tuňáka ve slunečnicovém oleji. Používám značku Calvo a naprostá spokojenost.

Jako pojivo jsem použila bílý jogurt a k dochucení kremžskou hořčici. Salát neměl chybu. Byla ho hromada a už není ani trochu.

 

Vajíčka si uvařte natvrdo. Obě čočky doměkka, ideální bude, když je nerozvaříte. Vařte v osolené vodě. Já jsem začala nejdříve vařit hnědou čočku a když už byla téměř měkká, přidala jsem červenou. Tak byly obě uvařené akorát (trochu kecám, možná mohly být malinko méně).

Vajíčka nakrájejte na kousky. Čočku nechejte okapat a vychladnout.

Vajíčka i čočku opatrně promíchejte v  míse. Proč opatrně? Aby se z vařené čočky stala co nejméně kaše. Přidejte tuňáka i s olejem.

Přidejte rozmačkaný česnek. Ideální bude, když přisypete ještě nadrobno nakrájenou zelenou jarní cibulku. Tu jsem bohužel neměla a celkem mi v salátu chyběla.

Přidejte lžíci hořčice a jogurt. Ochuťte solí a pepřem.

Ještě můžete přidat zelenou petrželovou nať.

A tradáááá….hotovo! Dobrou zdravou chuť přeje Elly.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Alena Elly Kolaříková a Lenka Mastešová

    zavřít okno