Pažitka
Název:

Čoko koláčky s kokosovou polevou a sušenými jahodami


Čoko koláčky s kokosovou polevou a sušenými jahodami


Ingredience:
Ingredience:
datle medjool150 g
mléko (ovesné)200 ml
nepražené kakao50 g
vejce (domácí)2 ks
prášek do pečiva bez fosfátů1 lžička
hladká pohanková mouka150 g
olej na vymazání formy
kokos na vysypání formy
Postup přípravy:

Dnes mám recept pro všechny milovníky čokolády! Myslím, že je vás tu většina, no nemám pravdu? Čokoláda a všechno kakaové je moje velká neřest, jen těžko odolám tomu omamnému volání vůně pravého kakaa, a smyslném křupnutí tabulky kvalitní hořké čokolády. Sníst ke snídani nebo svačině tabulku čokolády (no i když...) není úplně ideální, na tom se asi shodneme. Proto ráda peču zdravé dezerty a dobroty, ze kterých člověk nemá výčitky a stejně je při jejich konzumaci v sedmém čokoládovém nebi. A přesně takový je i dnešní recept.

Spojení nepraženého kakaa s kokosovým máslem a sušenými jahodami je neodolatelné. Kokosové máslo je podle mě jedna z nejlepších věcí na světě! Doma bych ho měla mít raději pod zámkem, protože se většinou neudržím a spořádám skleničku na posezení. Představte si rafaello pomalu se vám rozpouštějící v puse... tak přesně takhle chutná, jen bez zbytečného cukru a chemie, jen čistá chuť kokosu. Snadno si ho můžete vyrobit sami doma (postup najdete TADY) nebo koupit v prodejně zdravé výživy, kde je ale na můj vkus pekelně předražené. POkud nemáte výkonný mixér nebo se vám nechce s máslem dělat doma, mám pro vás skvělý tip, kde ho pořídit za pár korun. Jediný háček je, že musíte být z Prahy. Kousek od zastávky Lazarská najdete obchůdek Cez Amis, kde ho seženete za pár korun a chuťově je naprosto dokonalé! A poslední tajnou ingrediencí tohoto receptu jsou lyofilizované jahody. Ovoce sušené touto metodou jsem si naprosto zamilovala! Je bez přidaného cukru a díky šetrnému sušení si zachová svoji barvu, chuť a většinu vitamínů. Já použila jahody od české firmy Natu, podívat se na ně můžete TADY.

Plná chuť kakaa, medová sladkost datlí a svěží kokos s jahodami vám zaručí úspěch i u těch nejnáročnějších strávníků. Chuťově koláčky připomínají něco mezi brownies a muffinem, takže představují ideální dezert pro všechny, kteří se neumějí rozhodnout, na co mají právě chuť... jako třeba já.

Datle vypeckujeme a společně s mlékem je v mixéru rozmixujeme dohladka. Připravíme si dvě misky, do jedné oddělíme vaječné bílky, do druhé pak žloutky. K  bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme z nich tuhý sníh. Zatím ho odložíme stranou.

Ke žloutkům přilijeme datlovou směs a důkladně promícháme. Pak přisypeme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Ve chvíli, kdy vznikne husté kompaktní těsto, vmícháme opatrně po částech bílkový sníh. Hotové těsto naplníme do muffinové formy vymazané olejem a vysypané kokosem. Můžete použít i silikonové nebo papírové košíčky na muffiny.

Koláčky pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů přibližně 20 minut.

Pokud nemáte zrovna při ruce medjool datle, použijte klidně klasické sušené, které seženete v každé zdravé výživě. Nejsou tak měkké a medové, ale poslouží stejně dobře, pokud je předem namočíte alespoň na hodinku do vody.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno