Pažitka
Název:

Čokoládová Babka


Čokoládová Babka


Ingredience:
Těsto:
čerstvé droždí20 g
mléko100 ml
cukr1 lžíce
máslo90 g
vejce (L)1 ks
mořská sůl1/4 lžičky
hladká mouka280 g
mletý hřebíček špetka
skořice špetka
mletý kardamom špetka
pomeranč - kůra1/2 ks
Náplň:
máslo100 g
cukr100 g
čokoláda 70%80 g
kakao40 g
mandle50 g
lískové ořechy50 g
Sirup:
voda50 ml
cukr2 lžíce
med1 lžíce
rum1 lžička
pomerančová šťáva (nemusí být)1 lžíce
vychlazené máslo30 g
Postup přípravy:

Babka! I když jsem pečící břídil, tuhle nádhernou buchtu jsem prostě musela zkusit upéct! Celej proces se samozřejmě neobešel bez pár zaškobrtnutí, ale výsledek je dokonalej! Těsto podobný Trdelníku, spousta čokolády, ořechů, másla… a když to zvládnu já, tak vy stopro.
Natočila jsem i celej postup, kde mimojiný uvidíte i ta moje klopýtnutí. Přesto se Babka povedla a chutná dokonale

Nejdřív si zaděláme kvásek tak, že do misky rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, vymícháme kašičku a tu zalijeme vlažným mlíkem. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 10-15 minut vyběhnout.

Kvásek pak smícháme se změklým máslem, vejcem, pomerančovou kůrou a postupně do směsi zapracováváme mouku, pomocí vařečky. Pak přidáme sůl, polovinu koření a alespoň 10 minut těsto hněteme. Tuhle práci vám ušetří robot nebo domácí pekárna. Já na to šla pěkně postaru. Pak mi připadalo, že holýma rukama to zvládnu líp a to byla velká chyba. Těsto je lepivý, na vál nepatří, udržte ho hezky v míse a hněťte vařečkou…to bylo pro mě ponaučení číslo jedna.

Dobře zpracovaný těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě bez průvanu asi hodinku, nebo dokud nenabude dvojnásobnýho objemu.

Zatímco nám těsto kyne, připravíme si náplň. Ve videu dávám víc cukru, řiďte se ale množstvím v receptu, bohatě to bude stačit.

Ve vodní lázni nebo kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme cukr, pak čokoládu, za stálého míchání necháme vše rozpustit, vmícháme kakao a zbytek koření. Ořechy pokrájíme a opražíme nasucho na pánvi. Hotovo.

Pak zbývá ještě sirup, kterým upečenou babku, ještě za tepla, přelijeme.

V rendlíku přivedeme vodu k varu, přimícháme cukr, med a necháme svařit. Vaříme asi 5 minut, odstavíme z plotny, přidáme lžičku rumu, pomerančovou šťávu a postupně vmícháme kostky vychlazeného másla.

Vykynutý těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a vyválíme z něj tenkou placku ve tvaru obdélníku – asi 30x50cm. Ve videu uvidíte, jak se mi ten tvar taky ne/poved. Na placku rozetřeme čokoládovou polevu, posypeme ji 3/4 opražených ořechů a zarolujeme do válečku.

Ten pak rozřízneme podél a z obou pramenů zamotáme cop tak, aby naříznutá strana byla vždy nahoře. Konce zapletence potom dlaněmi srazíme k sobě, aby se babka vešla do pekáčku, vystlaného pečícím papírem. Necháme ji ještě půl hodinky kynout, a pak šup s ní do trouby, rozpálený na 180 stupňů, asi na 35 minut, dokud nezezlátne.

Upečenou babku na závěr posypeme zbytkem ořechů a rovnoměrně přelijeme rozehřátým sirupem. Už ji zbývá jen vyndat z formy, vytáhnout jde dobře za pečící papír, kterej po vychladnutí odstraníme.

Recept jsem zkombinovala od dvou blogerek – dvou Markét. Jedna z kitchenette, druhá v troubě. A moc jim za ně děkuju, protože tohle je jedna velká, čokoládovomáslová pecka.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Mona Jaoua

    zavřít okno