Pažitka
Název:

Čokoládová bomba


Čokoládová bomba


Ingredience:
Korpus (pečeme den dopředu):
voda250 ml
máslo125 g
kakao (samozřejmě to nejtmavší a nejkvalitnější co seženeme)35 g
hladká mouka300 g
jedlá soda1 lžička
krupicový cukr (zde doporučuji opravdu obyčejný né třtinový jinak bude dezert málo sladký)400 g
vejce2 ks
podmáslí125 ml
vanilkový extrakt nebo rum dle chuti (já dala rum, to je každému jasné, prostě čokoláda a rum to je super voňavá kombinace)1 lžička
Světlá náplň:
tučný tvaroh1 vanička
mascarpone1 kelímek
moučkový cukr dle chuti
Tmavá náplň:
hořká kvalitní čokoláda (min 80% kakaa)3,5 tabulky
smetana ke šlehání250 ml
máslo20 g
mascarpone2 kelímky
moučkový cukr2 - 4 lžíce
Postup přípravy:

Tenhle dort je neskromně asi ten nejlepší za poslední dobu co jsem měla a co Vám budu říkat..no je to prostě zároveň i ten nejkaloričtější dort jaký si umíte představit. Ale je taaak dobrý , že nejde odolat, asi bych se neměla přiznávat, kdo snědl nejvíc porcí.... no já opravdu neee :)))) 

A jaký byl důvod dělat obří dort, která váží nějaké to kilečko ? No přítel potřeboval něco sladkého do práce , takže jsem lustrovala recepty a hledala co by mě samotné chutnalo nejvíc a protože teď na podzim jsem čokoholik bylo rozhodnuto co vyzkoušíme. Zkombinovala jsem zde jak improvizaci v podobě krémů a také recept Dity P. na super korpus!  Nelekejte se, dort je opravdu snadný a zvládne ho každý, kdo bude mít chuť trochu utrácet za suroviny. A podle mě je to kandidát na nej narozeninový dort pro všechny čokoholiky!

Nejprve si upečeme korpus, který chystáme den dopředu, dobře se rozleží a potřebujeme, aby byl úplně vychladlý a šel dobře rozkrájet. Troubu předehřejeme na 165°C. Dvě kulaté formy o průměru 20cm vymažeme máslem a spodek vyložíme ještě pečícím papírem, půjde lépe vyndat! Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme máslo a kakao a vše dobře rozpustíme/smícháme dohromady. Pak ihned dáme ze sporáku pryč. Mezitím si ve velké míse smícháme mouku se sodou a cukrem, přilijeme tekutou kakaovou směs a vše dobře spojíme v tekuté těsto. Nakonec přidáme rum nebo vanilku dle výběru, vejce a podmáslí. Promícháme a rozdělíme na dvě poloviny, které nalijeme do dvou forem. Pečeme v troubě cca 40-50 minut, opět vyzkoušíme špejlí, pokud jsou hotové, dáme je vychladnout do druhého dne.

Druhý den si za pomoci ideálně nitě rozdělíme oba korpusy ještě napůl - vzniknou nám tedy 4 kusy. Jako první si připravíme tmavou náplň - ve vodní lázni rozpustíme smetanu, čokoládu nalámanou na kousky a kousíček másla, jakmile se vše spojí, ihned vypínáme a necháme pět minut zchladnout. Poté do mísy dáme mascarpone a po troškách přidáváme čokoládovou směs a vždy pečlivě zašleháme, aby vznikl hladký, hustý čokokrém, který osladíme podle chuti, spíše míň než víc - ať nezanikne silná čokoládová chuť.

Teď je na řadě světlý krém, zde jen smícháme v míse všechny ingredience a osladíme podle chuti. A jdeme plnit, položíme první díl korpusu a potřeme ho čokoládovým krémem, tak akorát nesmíme zapomenout, že čokoládovým krémem bude potřeno 2x plus ještě celý dort. Pak přiklopíme korpusem a ten pomažeme celou tvarohovou náplní, opět přiklopíme a dáme čoko náplň, poslední díl korpusu a celý dort ze všech stran namažeme zbylým čokoládovým krémem. Uff hotovo, teď poputuje nejlépe do druhého dne nebo alespoň na tři hodiny do lednice, kde kouzelně zatuhne a půjde skvěle krájet. Jakmile je dostatečně vychlazený podáváme, doporučuji dávat menší kousky, jelikož je dezert opravdu hooodně sytý...ale pokud máte doma takové žrouty, jako jsem já zapíchněte jim do dortu rovnou lžící a zaručuji Vám, že je celý den neuvidíte :))) Ale ne teď vážně, je to prostě mňamka u které nejde přestat!

Dobrou chuť

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jana Wertheimová

    zavřít okno