Pažitka
Název:

Čokoládová pěna


Čokoládová pěna


Ingredience:
Ingredience:
cukr krystal*30 g
voda60 ml
rozpustná káva1 lžička
kvalitní tmavá čokoláda*170 g
vanilkový extrakt1 lžička
smetana ke šlehání250 ml
Postup přípravy:

Receptů na čokoládovou pěnu je na internetu spousta, najít takový, který neobsahuje syrová vejce, to už je větší oříšek. Je mi jasné že ta "pravá" čokoládová pěna se bez nich prostě neobejde - žloutky dodají hebkost, našlehané bílky zase nadýchanost - ale já se obecně dezertům ze syrových vajec vyhýbám. Nerada bych z nich měla zažívací potíže, ne-li něco horšího, a nerada bych to způsobila i svatebním hostům, pro které tenhle dezert budu také chystat. Nakonec jsem objevila recept, který mi vyhovuje po všech stránkách. Žádná vajíčka a snadná příprava. A jako tajná ingredience káva a vanilkový extrakt. Káva zvýrazní a rozvine chuť čokolády, ale jinak ji v pěně nepoznáte, nemusíte se bát.

V rendlíku smícháme cukr s vodou, přivedeme k varu, a jakmile se krystalky cukru rozpustí, přidáme kávu a čokoládu nalámanou na kousky a za stálého míchání rozpustíme na hladký krém. Vmícháme vanilku a ihned odstavíme. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu.

Smetanu ušleháme dotuha, za stálého šlehání tenkým pramínkem přilijeme čokoládovou směs. Jakmile se šlehačka dokonale spojí s čokoládou na hladký a nadýchaný krém, přelijeme ji do skleniček a necháme několik hodin vychladit v lednici, klidně i přes noc. Můžeme dozdobit borůvkami, malinami, oříšky či šlehačkou a strouhanou čokoládou.

Inspirace: www.ksfy.com 

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno