Pažitka
Název:

Čokoládové palcové sušenky se slaným karamelem


Čokoládové palcové sušenky se slaným karamelem


Ingredience:
Ingredience:
máslo, změklé110 g
cukr krystal100 g
vejce1 ks
smetana na šlehání1 lžíce
hladká mouka150 g
kvalitní kakao na vaření40 g
sůl špetka
*Domácí karamel:
cukr krystal140 g
voda50 ml
smetana na šlehání100 ml
vychlazené máslo (omáčka: 1 lžíce x krém: 140 g na kostičky) dle potřeby
sůl1/2 lžičky
Postup přípravy:

Palcové sušenky představují ideální variantu cukroví na poslední chvíli. Večer nachystáte těsto a slaný karamel, druhý den sušenky upečete a naplníte a nejspíš budete mít co dělat, abyste je sami všechny nespořádali. Těsto i náplň jsou jednoduché a ze surovin, které máte určitě doma, a přitom s nimi jistě ohromíte každého, kdo ochutná. Křupavé sušenky a lehce tekutý střed... slaný karamel je prostě tutovka, co si budeme povídat. Ovšem pokud chcete, můžete ho klidně vyměnit za nějakou dobrou čokoládu či marmeládu.

V mixéru se šlehací metlou vyšleháme máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude. Zašleháme vajíčko a lžíci smetany. Nakonec vsypeme mouku, kakao a sůl a rychle vymícháme poměrně měkké a lepivé těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie (těsto nejspíš nepůjde zformovat v kouli, takže si pomůžeme stěrkou a na fólii ho z mísy opatrně přendáme) a necháme v lednici minimálně hodinu, nejlépe do druhého dne odpočinout.

Tip č. 1: Těsto by po vytažení z lednice mělo být tuhé, aby se s ním dále dobře pracovalo. Od toho se tedy odvíjí, jak dlouho bude potřeba ho v lednici nechat. Hodně také záleží, jak moc změklé máslo jsme měli a jak moc stihlo ještě povolit během vypracování těsta.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Z těsta lžičkou odkrajujeme malé kousky, v dlaních vyválíme kuličky a s menšími rozestupy je klademe na plech vyložený pečícím papírem nebo fólií. Pracujeme rychle, aby těsto příliš nepovolilo - nevadí, když bude trochu lepkavé. Obráceným koncem vařečky do každé kuličky uděláme důlek. Pokud se těsto příliš lepí, můžeme špičku držadla pokaždé lehce obalit v kakau (stejnou službu by udělala i mouka, ale nejspíš by na sušenkách nechala bílé stopy). Sušenky pečeme 10 minut. Po vytažení z trouby je necháme vychladnout na drátěné mřížce. Jestliže se během pečení důlek "ztratil", do ještě horké sušenky ho opět vmáčkneme vařečkou.

Tip č. 2: Sušenky během pečení ještě nabudou, takže kuličky těsta dělejte spíše menší (velké asi jako raffaelo).

Vychladlé sušenky naplníme karamelem, dávkujeme ho buď lžičkou, nebo cukrářským sáčkem s ustřiženou špičkou. Skladujeme v chladu.

*Recept je na menší skleničku karamelu, všechen sice potřebovat nebudete, se zbytkem si ale jistě hravě poradíte... Postup přípravy najdete ZDE.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno