Pažitka
Název:

Čokoládové tartaletky s jahodami


Čokoládové tartaletky s jahodami


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka160 g
studené máslo115 g
cukr1 lžíce
sůl2 špetky
ledová voda60 ml
kvalitní hořká čokoláda200 g
smetana 33%200 ml
čerstvé jahody hrst
čerstvá máta dle chuti
Postup přípravy:

Rok se s rokem sešel a už je tu zase moje oblíbená část roku - sezóna jahod. Letos přišla kvůli teplému počasí ještě o trochu dříve, než jsme zvyklí a z toho mám velkou radost. My vždy bereme jahůdky od pana Macháčka z Kunratic, protože jsme tam dříve hned u jahodového pole bydleli. Letošní první sklizeň jsme si vychutnali jen tak, z ruky do pusy. Další várku jahůdek už jsem ale využila na pečení. A mám pro vás recept na velkou dobrotu. Tartaletky mám ráda hlavně z důvodu, že jsou takové univerzální - naplníte je čímkoliv, ozdobíte čímkoliv a vždy máte záruku, že doma uspokojíte všechny mlsné jazýčky. Já jsem dnes zvolila klasiku klasik a tedy čokoládovou ganache ve spojení s jahodami. Není to nic nového ani objevného, ale dobré je to až až. Tak si je se mnou pojďte udělat také!

Nejdříve si připravíme křehké těsto. Zde je potřeba pracovat rychle a opravdu s hodně vychlazeným máslem, protože cílem je, aby máslo v těstě zůstalo ve formě drobných šupinek, které pak tvoří typickou strukturu křehkého těsta. V míse smícháme mouku, cukr a sůl a pak přidáme i máslo nakrájené na menší kostičky a po lžících vodu, dokud se těsto nezačne spojovat. Snažte se pracovat rychle a těsto nepřepracujte. Jakmile máme hotovo, zabalíme těsto do fólie a necháme odpočinout v lednici pár hodin. 

Odpočinuté těsto vyválíme na pomoučněném vále a rozdělíme na kola o dva centimetr větší než je průměr tartaletkových formiček. Mně se velmi osvědčili formičky s odnímatelným dnem. Těsto přeneseme do formiček, uhladíme a přebytečné okraje odkrojíme. Doporučuji ale přesto nechat trochu větší okraj, než je konec formičky (těsto se speče). Na dno formičky na těsto položíme kolečko pečícího papíru a zasypeme pečícími fazolemi nebo běžnými fazolemi. Tartaletky upečeme naslepo, dokud okraje nebudou zlatavé a necháme vychladnout. 

Mezitím si připravíme čokoládovou ganache. Smetanu v rendlíku zahřejeme těsně pod bod varu, odstavíme a nalámeme do ní čokoládu. Směs občasně mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Ganache necháme vychladnout, ale ne úplně zatuhnout. Ještě částečně tekutou ganache rozdělíme do tartaletek a necháme už zcela zatuhnout v lednici. Před podáváním nakrájíme jahody buď na plátky, nebo na čtvrtky a ozdobíme s nimi tartaletky. Nakonec přidáme snítku máty.

Podáváme chlazené.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno