Pažitka
Název:

Čokoládovo-cuketový koláč s mascarpone a karamelem


Čokoládovo-cuketový koláč s mascarpone a karamelem


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka350 g
třtinový cukr200 g
kypřící prášek1 sáček
kakao40 g
perníkové koření2 lžičky
sůl1/2 lžičky
rostlinný olej180 ml
mléko200 ml
vejce3 ks
vanilkový extrakt1 lžička
oloupoaná cuketa bez semínek, nastrouhaná nahrubo800 g
Krém:
mascarpone250 g
smetana ke šlehání250 ml
vanilkový extrakt1 lžička
cukr moučka3 lžíce
Karamel:
cukr krystal140 g
voda50 ml
smetana na šlehání100 ml
vychlazené máslo1 lžíce
Zkaramelizované ořechy:
vlašské ořechy velká hrst
třtinový cukr3 lžíce
Postup přípravy:

Pokud vám ještě z léta zbyla nějaká přerostlá cuketa, nastal čas ji zlikvidovat. Do tohoto luxusního koláče jí totiž potřebujete skoro kilo. Může být i méně - tolik jsem zrovna měla já - pokud dáte jen třeba 600 gramů, ničemu tomu vadit nebude, ale rozhodně se tak velkého množství nebojte. Díky cuketě bude korpus nejen hodně hutný a sytý, ale taky super vláčný a zaručuju vám, že cuketu v něm na chuti vůbec nepoznáte. Takže až přede všemi odhalíte, že ten koláč, který do sebe nadšeně cpou, je plný zeleniny a té zeleniny je tam skoro kilo, budete moct na nevěřícný dotaz "Jako fakt? Skoro kilo cukety?", skromně odvětit "Jako fakt."

Korpus

Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme sypké suroviny, zvlášť krátce prošleháme olej s mlékem, vajíčky a vanilkovým extraktem, přilijeme k suché směsi. Poté vmícháme nastrouhanou cuketu (i s vodou, kterou pustila).

Těsto vlijeme do kulaté rozevírací formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou (nebo vyložené pečícím papírem). Pečeme asi 70 minut, testujeme špejlí.

Karamel 

Do hlubšího rendlíku nasypeme cukr, zalijeme vodou a dáme vařit na mírný plamen. Mícháme, aby se cukr rozpustil. Jakmile voda začne bublat, přestaneme míchat, jen občas kontrolujeme barvu. Voda se bude postupně odpařovat a cukr karamelizovat. Trvá to trochu déle, určitě tak deset minut, takže buďte trpěliví. 

Jakmile karamel začne zlátnout, ohřejeme si v mikrovlnce nebo na sporáku smetanu téměř k bodu varu. Hotový karamel (barvy zlatohnědé, pozor ať neztmavne příliš, zhořknul by) odstavíme ze sporáku a ihned do něj za stálého míchání metličkou vlijeme horkou smetanu. Směs nejdříve hodně vzkypí a bude bublat, opatrnost a chňapky jsou tedy na místě, ale po chvilce míchání budeme mít krásně hladký krém. Dále už nevaříme. Vmícháme 1 lžíci másla a necháme zchladnout.

Krém

Všechny ingredience šleháme do nadýchaného krému, asi 2-4 minuty. 

Zkaramelizované ořechy

V rendlíku rozpustíme cukr, přisypeme ořechy a promícháme, aby se všechny obalily v karamelu. Necháme je vychladnout na tácku vyloženém pečícím papírem. 

Vychladlý korpus potřeme krémem, polijeme karamelem a poklademe ořechy.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno