Pažitka
Název:

Čokoládovo-jablečný moučník


Čokoládovo-jablečný moučník


Ingredience:
Korpus:
vejce5 ks
cukr krupice200 g
vanilkový cukr1 ks
rostlinný olej200 ml
rum1 lžíce
hladká mouka250 g
holandské kakao30 g
prášek do pečiva1 balení
sůl špetka
Krém:
jablka6 ks
voda100 ml
krupicový cukr150 g
rum3 lžíce
hořká čokoláda100 g
máslo200 g
Poleva:
hořká čokoláda100 g
máslo50 g
olej1 lžíce
Postup přípravy:

Dobře víte, že na to pečení sladkého moc nejsem. Za prvé to moc nejím a za druhé mi to moc nejde. Ale někdy se do toho statečně vrhnu kvůli klukům, kteří naopak mají moučníky rádi. Tentokrát jsem se inspirovala receptem z coolinarika.com. Když už moučník, tak nesmí být suchý a to tenhle opravdu není. Vyzkoušejte, když jsem ho zvládla já, tak vy určitě

Nejprve připravíme korpus. Vyšleháme vejce s cukry, pak přilijeme rum a olej. Dále k tomu prosejeme mouku, kakao, špetku soli a kypřící prášek. Vše vyšleháme dohladka. Těsto vlijeme do formy a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C na cca 30 minut. Zkoušíme špejlí, zda je korpus propečený. Hotový korpus dáme vychladnout.
Jablka zbavíme jádřince, oloupeme, na nahrubo nastrouháme do kastrůlku, přilijeme vodu, rum a vsypeme cukr. Vaříme doměkka. Jablka rozmixujeme tyčovým mixérem a vmícháme máslo a čokoládu. Zahřejeme a necháme vše rozpustit. Odstavíme a necháme vychladnout.
Korpus rozřízneme podélně na poloviny, spodní opět upevníme do formy a horní díl rozdrobíme najemno do jablečné směsi. Vše důkladně promícháme a naneseme na korpus. Dobře uhladíme. Vložíme do lednice alespoň na hodinu a pak zalijeme čokoládovou polevou. Nejlepší bude, když moučník vrátíte do lednice a do druhého dne si ho nebudete všímat a necháte ho uležet. Ale postačí i tak 3-4 hodiny.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno