Ingredience: | |
smetana na šlehání | 60 ml |
mléčná nebo hořká čokoláda | 75 g |
třtinový cukr | na posypání |
Krém: | |
instantní káva | 1 lžička |
mléko | 160 ml |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
krupicový cukr | 75 g |
žloutek | 1 ks |
hladká mouka | 2 lžíce |
smetana ke šlehání | 125 ml |
Vyzkoušejte recept na vynikající créme brulée s čokoládovo-kávovou příchutí. Je to taková kalorická lahůdka.
Nejprve si rozpustíme v kastrůlku čokoládu ve smetaně. Promícháme a odstavíme.
Na krém rozpustíme v hrnku kávu ve 2PL vařící vody. Mléko, 2PL cukru a vanilkový extrakt (můžeme použít i vanilkový cukr a tím pádem již nepoužijeme krupicový) přivedeme v kastrůlku k varu a odstavíme.
Žloutek a zbylý cukr pořádně vyšleháme. Přilijeme kávu, prosejeme mouku, prošleháme a za stálého šlehání přiléváme pomalu horké mléko. Nalijeme zpět do kastrůlku a teď pozor na sražení či připálení. Na mírném plameni za stálého míchání necháme krém zhoustnout. Trvá to tak 3 minuty na malém plameni. Odstavíme a ještě chvilku mícháme. Necháme odstát a pak do krému vmícháme ušlehanou smetanu. Vložíme do lednice a necháme vychladnout.
Na dno vhodných malých mističek rozdělíme nejprve čokoládu se smetanou a na ni navrstvíme krém. Posypeme třtinovým cukrem a oflambujeme pistolí k tomu určenou.
Poznámka:
Já jsem zřejmě udělala krém trochu řidší, než by měl být, nechala jsem už v mističkách přes noc, tak to mám tříbarevné. Dolů klesl hustší krém a nahoře zůstala nadýchaná pěna. Ale i tak je to lahůdka. Ovšem hoooodně kalorická.
Recept je z časopisu Apetit.
Podrobné info: