Pažitka
Název:

Čokoládovo-kávové créme brulée


Čokoládovo-kávové créme brulée


Ingredience:
Ingredience:
smetana na šlehání60 ml
mléčná nebo hořká čokoláda75 g
třtinový cukr na posypání
Krém:
instantní káva1 lžička
mléko160 ml
vanilkový extrakt1 lžička
krupicový cukr75 g
žloutek1 ks
hladká mouka2 lžíce
smetana ke šlehání125 ml
Postup přípravy:

Vyzkoušejte recept na vynikající créme brulée s čokoládovo-kávovou příchutí. Je to taková kalorická lahůdka.

Nejprve si rozpustíme v kastrůlku čokoládu ve smetaně. Promícháme a odstavíme.
Na krém rozpustíme v hrnku kávu ve 2PL vařící vody. Mléko, 2PL cukru a vanilkový extrakt (můžeme použít i vanilkový cukr a tím pádem již nepoužijeme krupicový) přivedeme v kastrůlku k varu a odstavíme.
Žloutek a zbylý cukr pořádně vyšleháme. Přilijeme kávu, prosejeme mouku, prošleháme a za stálého šlehání přiléváme pomalu horké mléko. Nalijeme zpět do kastrůlku a teď pozor na sražení či připálení. Na mírném plameni za stálého míchání necháme krém zhoustnout. Trvá to tak 3 minuty na malém plameni. Odstavíme a ještě chvilku mícháme. Necháme odstát a pak do krému vmícháme ušlehanou smetanu. Vložíme do lednice a necháme vychladnout.
Na dno vhodných malých mističek rozdělíme nejprve čokoládu se smetanou a na ni navrstvíme krém. Posypeme třtinovým cukrem a oflambujeme pistolí k tomu určenou.

Poznámka:
Já jsem zřejmě udělala krém trochu řidší, než by měl být, nechala jsem už v mističkách přes noc, tak to mám tříbarevné. Dolů klesl hustší krém a nahoře zůstala nadýchaná pěna. Ale i tak je to lahůdka. Ovšem hoooodně kalorická.

Recept je z časopisu Apetit.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno