Pažitka
Název:

Čokoládovo-ořechová bábovka s hruškami


Čokoládovo-ořechová bábovka s hruškami


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka350 g
kvalitní kakao na vaření30 g
kypřící prášek do pečiva1 sáček
cukr krystal200 g
mletá skořice1 lžička
perníkové koření2 lžičky
vejce3 ks
zakysaná smetana250 g
máslo, rozpuštěné a zchladlé250 g
vlašské ořechy, nahrubo posekané100 g
rozinky, předem namočené50 g
čokoláda, nadrobno nasekaná nebo v peckách50 g
hruška, oloupaná a nakrájená na kostičky2 ks
Krém:
kvalitní hořká čokoláda100 g
zakysaná smetana150 g
cukr krystal dle chuti
Postup přípravy:

V lednici jsem objevila velký kelímek zakysané smetany a dvě hrušky, oboje se už blížilo ke konci doby spotřeby, takže bylo jasné, že padnou do moučníku. Nejdřív jsem chtěla upéct koláč ze staršího čísla Apetitu, jenže chuť na bábovku byla větší. Nakonec jsem vyměnila většinu ingrediencí a z původního receptu zůstalo pomalu jen máslo s cukrem a moukou. Bábovka je vláčná, žádná dusivka, to my doma nemáme rádi. Zato máme rádi rozinky, ořechy a čokoládu a toho všeho je tam dost a dost. Z části zakysané smetany a čokolády jsem ještě vykouzlila krém a ten podávala k bábovce. Můžete ho ale natřít na bábovku místo polevy. A nebo sníst jen tak samotný.

V míse smícháme mouku, kakao, kypřící prášek a cukr, přisypeme skořici a perníkové koření (lžičky dáme klidně vrchovaté). Zvlášť lehce prošleháme vajíčka se zakysanou smetanou, spolu s máslem je přilijeme k suché směsi a vymícháme hutné těsto. Nakonec opatrně zapracujeme ořechy, rozinky, čokoládu a hrušky. 

Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, povrch uhladíme. Pečeme dozlatova, zhruba 1 hodinu. Testujeme špejlí, po zapíchnutí musí zůstat čistá. Bábovku necháme vychladnout ve formě. 

Na krém si rozpustíme čokoládu ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnce. Přidáme k ní zakysanou smetanu a rozmícháme na hladký krém. Ochutnáme a případně dosladíme cukrem.

Bábovku servírujeme spolu s čokoládovým krémem, buďto ho podáváme zvlášť v misce, nebo jím jednotlivé kousky bábovky ozdobíme.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno