Pažitka
Název:

Čokoládovo pomerančový dort a la Sachr


Čokoládovo pomerančový dort a la Sachr


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka100 g
polohrubá mouka100 g
kakao60 g
cukr krupice200 g
vejce2 ks
povolené máslo100 g
mléko200 ml
prášek do pečiva1/2 balíčku
vanilkový cukr1 ks
kůra z 1 pomeranče dle chuti
panák pomerančového likéru dle chuti
pomerančový jam dle potřeby
pomeranč i s kůrou8 - 12 kousků
cukr krupice100 g
voda100 ml
čokoláda na vaření200 g
šlehačka na dozdobení
Postup přípravy:

Na tenhle dort mne přivedla Zuzka Koritschanová. To bych ale nebyla já, abych si recept neupravila podle sebe. Přišlo mi to škoda neprokrojit, promazat a když už tak proč nepoužít rovnou máslo. Když jsem se na to podívala, tak to prostě vypadalo skoro jako Sachr, tak proč neupravit podle něho i postup.

Vlastně je to takový Sachr pro chudé.

Žloutky, máslo, kůru a polovinu cukru utřete do pěny. Bílky si se špetkou soli vyšlehejte postupně i s cukrem do tuha.
Oba druhy mouky, kakao a kypřící prášek s vanilkovým cukrem zašlehejte na střídačku k žloutkům.
Pak vmíchejte polovinu bílků, aby se směs odlehčila a druhou už jen opatrně, aby těsto bylo pěkně nadýchané.
Jestliže máte doma i likér, tak ho přidejte.
 
Pečte ve formě, kde dno je vyložené papírem a stěny jsou vymazané máslem a vysypané polohrubou moukou.
Pečte cca 45 -55 minut na 180°C.
Propečení poznáte nejlépe špejlí. Pokud ji zapíchnete do nejvyššího místa a na špejli nic nezůstane, máte upečeno.
 
 
Když korpus vychladne, odkrojte čepičku (když vám vznikne) a už rovný korpus rozkrojte napůl.
 
 
Promažte pomerančovou marmeládou uvnitř i na povrchu a dejte na 30 minut chladit.
 
 
Polevu si připravíte tak, že vodu s cukrem svaříte (15 minut) na sirup a odstavíte.
Vmícháte čokoládu a na mřížce přelijete přes dort.
 
Zdobit můžete kandovaným pomerančem. Potřeba je sehnat BIO pomeranč a nebo aspoň pod horkou vodou vydrhnout kartáčem postříkanou kůru.
 
Nakrájejte si kousky podle libosti a povařte v sirupu z cukru a vody podle receptu.
Pomeranče položte na talíř a nechte oschnout. Ideální, když budete dort dělat navečer. Dort se zaleží, pomeranče oschnou a zdobit budete tudíž až druhý den.
 
Dobrou chuť!
Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno