Název:Čokoládovo pomerančový dort a la Sachr
Ingredience:
Ingredience: |
hladká mouka | 100 g |
polohrubá mouka | 100 g |
kakao | 60 g |
cukr krupice | 200 g |
vejce | 2 ks |
povolené máslo | 100 g |
mléko | 200 ml |
prášek do pečiva | 1/2 balíčku |
vanilkový cukr | 1 ks |
kůra z 1 pomeranče | dle chuti |
panák pomerančového likéru | dle chuti |
pomerančový jam | dle potřeby |
pomeranč i s kůrou | 8 - 12 kousků |
cukr krupice | 100 g |
voda | 100 ml |
čokoláda na vaření | 200 g |
šlehačka | na dozdobení |
Postup přípravy:Na tenhle dort mne přivedla Zuzka Koritschanová. To bych ale nebyla já, abych si recept neupravila podle sebe. Přišlo mi to škoda neprokrojit, promazat a když už tak proč nepoužít rovnou máslo. Když jsem se na to podívala, tak to prostě vypadalo skoro jako Sachr, tak proč neupravit podle něho i postup.
Vlastně je to takový Sachr pro chudé.
Žloutky, máslo, kůru a polovinu cukru utřete do pěny. Bílky si se špetkou soli vyšlehejte postupně i s cukrem do tuha.
Oba druhy mouky, kakao a kypřící prášek s vanilkovým cukrem zašlehejte na střídačku k žloutkům.
Pak vmíchejte polovinu bílků, aby se směs odlehčila a druhou už jen opatrně, aby těsto bylo pěkně nadýchané.
Jestliže máte doma i likér, tak ho přidejte.
Pečte ve formě, kde dno je vyložené papírem a stěny jsou vymazané máslem a vysypané polohrubou moukou.
Pečte cca 45 -55 minut na 180°C.
Propečení poznáte nejlépe špejlí. Pokud ji zapíchnete do nejvyššího místa a na špejli nic nezůstane, máte upečeno.
Když korpus vychladne, odkrojte čepičku (když vám vznikne) a už rovný korpus rozkrojte napůl.
Promažte pomerančovou marmeládou uvnitř i na povrchu a dejte na 30 minut chladit.
Polevu si připravíte tak, že vodu s cukrem svaříte (15 minut) na sirup a odstavíte.
Vmícháte čokoládu a na mřížce přelijete přes dort.
Zdobit můžete kandovaným pomerančem. Potřeba je sehnat BIO pomeranč a nebo aspoň pod horkou vodou vydrhnout kartáčem postříkanou kůru.
Nakrájejte si kousky podle libosti a povařte v sirupu z cukru a vody podle receptu.
Pomeranče položte na talíř a nechte oschnout. Ideální, když budete dort dělat navečer. Dort se zaleží, pomeranče oschnou a zdobit budete tudíž až druhý den.
Dobrou chuť!
Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min
Autor:
zavřít okno