Pažitka
Název:

Čokoládový dezert z cizrny

bezlepkový recept


Čokoládový dezert z cizrny


Ingredience:
uvařená cizrna (v syrovém stavu je to cca 1/2 balíčku nebo můžete použít z plechovky)500 g
třtinový cukr120 g
čokoláda50 g
kakao3 - 4 lžíce
vejce4 ks
pečící prášek1/2 lžičky
Ingredience:
Postup přípravy:

Dezert, který můžou i bezlepkáři. Nechala jsem se inspirovat fazolovým brownies, které jistě všichni znáte, ale z cizrny jsem buchtu ještě neviděla a tak provedla pokus.

Ku podivu je vážně moc dobrá! Nicméně ne hned po upečení, ale až druhý, třetí den, kdy je perfektně rozleželá. A nejlepší je zalitá jogurtem!

Teď jsem přes dva týdny jezdila po Čechách a jsem nadšená jak je levá půlka naší země pěkná :D Především mě uchvátil Český Krumlov, kdo tam ještě nebyl tak je nejvyšší čas to napravit, opravdu nádherné město - především v porovnání s Brnem. Momentálně totiž po Brně provázím svoji švýcarskou rodinu a je to katastrofa:
a) město máte projité během jednoho dne
b) model starodávného Brna je pořád poblitý
c) bezdomovci vám ukazují své nemocné nohy a chtějí na ně peníze
d) uprostřed Svoboďáku se válí pytle s odpadky, hodiny neukazují kolik je hodin
e) romové se koupou ve všech kašnách (kromě té na Maliňáku, protože v ní jsou řasy)
Vyloženě výstavní městečko.

A pokud bydlíte v něčem podobném a máte chuť si zpříjemnit den, je čas na cizrnový dezert! :D Je fakt úplně lehoučký,příprava nezabere víc než 10 minut.

Postup:
Nejdříve nalámeme čokoládu do kostičky a dáme do mikrovlnky zhruba na minutu a půl roztavit.

Dále nasypeme cizrnu do robotu a rozmixujeme úplně nadrobno.

Rozmixovanou cizrnu dále v robotu rozhněteme s vejcem.

Jakmile je konzistence na oko příjemná, pomalu ji přidáváme cukr a kypřící prášek. Nakonec také čokoládu s kakaem.

Hotovo! Jak jsem na začátku avizovala, je to vážně děsně prosté :) Teď stačí do srnčího hřbetu dát pečící papír, těsto do něj nalít a dát cca na 45 min na 170°C péct.

Výsledek by měl vypadat nějak takto - nezapomeňte zalívat bílým neslazeným jogurtem, je to tak mnohem lepší! :) Co se vzhledu týče, je pěkné to ještě posypat práškovým cukrem.

Co se chuti týče, cizrnu z toho neucítíte, každopádně z konzistence je patrné, že v tom mouka není. (hlavně hodně zasytí a je bohatá na vlákninu:)) 

Nutriční hodnoty:

Energetická hodnota: 1937kcal/8103kJ
Bílkoviny: 74g
Sacharidy: 285g
Tuky: 54g
Vláknina: 41g

Pustíte se do toho? Jaké máte zkušenosti s cizrnou? A chutná vám? :)


Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Kim Hoangová

    zavřít okno