Pažitka
Název:

Čokoládový dort s červenou řepou


Čokoládový dort s červenou řepou


Ingredience:
Ingredience:
vařená červená řepa250 g
víceprocentní čokoláda100 g
třtinový cukr80 g
velká vejce2 ks
špaldová mouka (typ 630 125g + 100g vícezrnná)225 g
prášek do pečiva bez fosfátů1 lžička
jedlá soda1/4 lžičky
holandské kakao50 g
sůl1/4 lžičky
slunečnicový olej200 ml
Krém:
víceprocentní čokoláda100 g
zakysaná smetana200 ml
Postup přípravy:

Čas od času je chuť na něco ne úplně dietního, ale i při chuti na čokoládu se dá mlsat tak trochu zdravě. Tato varianta čokoládového dortu je z červené řepy a věřte, že pokud to nebudete vědět ani to nepoznáte. Čokoládová poleva z čokolády a zakysané smetany je takovou pověstnou třešničkou na dortu. Skvělá volba pro chladné dny, kdy je třeba doplnit energii.

Uvařenou červenou řepu si nastrouháme na jemném struhadle. Nalámanou čokoládu dáme do mísy a nad hrncem s vroucí vodou a necháme ji rozpustit. Mezitím cukr a vejce ušleháme do světlé nadýchané pěny. Poté k ní přidáme čokoládu i směs mouky, prášku do pečiva, sody, kakaa a soli. Pak do těsta vmícháme řepu a olej. Vzniklé těsto přendáme do dortové formy vyložené pečícím papírem (nebo vymazané a vysypané) a pečeme asi 45 minut při 180 °C. Korpus vyndáme z trouby, necháme zchladnout a vyklopíme z formy. Poté si uděláme krém navrch dortu. Čokoládu nalámeme do mísy, posadíme ji na hrnec s vroucí vodou a přidáváme smetanu a vymícháváme dohladka. Necháme trochu zchladnout a pak ve vlnách navrstvěte na dort.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno