Pažitka
Název:

Čokoládový dort z cizrny

vegan, bez lepku


Čokoládový dort z cizrny


Ingredience:
Ingredience:
cizrna v neuvařeném stavu/800 g uvařené370 g
velký banán1 ks
lněná/chia semínka + 3 lžíce vody1 lžíce
sušené datle100 g
vanilkový extrakt1 lžička
kakao60 g
kypřící prášek do pečiva2 lžičky
voda500 - 600 ml
sirup nebo jiné sladidlo6 a více lžic
hrušky, banán, či krém/poleva dle chuti
Postup přípravy:

Sníte o zdravém čokoládovém koláči? A co když vám povím, že je to navíc snad nejjednodušší dort, co jsem kdy pekla? Vycházela jsem z mého staršího receptu na cizrnový koláč, tentokrát je ale bez cukru a čokolády. Je to jeden z těch receptů, na které jsem opravdu hrdá. A už teď mě napadají další obměny. Mimochodem, nenechte se zmást, olizovali se i ti nejvíc nezdravě se stravující. Takže! Smíchejte, rozmixujte, upečte a mlsejte!

Předem namočenou cizrnu uvaříme co nejvíce do měkka.
Datle cca na hodinku namočíme do vody.
Poté vše rozmixujeme do hladké hmoty a dosladíme dle chuti.
Nakonec můžeme ozdobit ovocem nebo až po upečení krémem.
Peču v dortové formě vymazané rostlinným olejem na 180 - 200 stupňů. Docela záleží na velikosti formy - pokud je koláč nižší, stačí asi 40 minut. Vyšší se chtěl péct déle. Okraje budou lehce opečené a vnitřek bude měkčí, toho se nebojte. Nechte ho odstát, ideálně i několik hodin v chladu, je pak perfektně tuhý. Nahoře se můžou tvořit prasklinky, takže pokud se vám nelíbí, posypte dortík kakaem nebo potřete krémem či polevou.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Iveta Čížová

    zavřít okno