Pažitka
Název:

Čokoládový dortík s oříškovým krémem


Čokoládový dortík s oříškovým krémem


Ingredience:
tmavá čokoláda250 g
plnotučné mléko4 lžíce
změklé máslo200 g
moučkový cukr200 g
vejce (žloutky a bílky zvlášť)5 ks
polohrubá mouka125 g
prášek do pečiva2 lžičky
bramborový škrob100 g
Máslový krém:
máslo (změklé)125 g
moučkový cukr225 g
oříškový sirup2 lžíce
Čokoládová poleva:
tmavá čokoláda250 g
mléčná čokoláda125 g
smetana ke šlehání300 g
Ingredience:
Postup přípravy:

Receptů na čokoládový dort není nikdy dost! Už dlouho jsem nepekla žádný dort, když tedy nepočítám Tres leches, který jsem nesla na grilování se sousedy. Nechci se vychloubat, ale ten už mám celkem v malíčku, takže jsem se rozhodla vyzkoušet zase nový recept. Protože jsem čokoúchyl (což tedy moc nekoresponduje s poporodní dietou, ale co se dá dělat) opět jsem se pustila do čokoládového krasavce, kterému jen málokdo odolá. 

Bohužel se mi zase moc nepovedla estetická stránka věci, jak ostatně můžete vidět na fotkách, ale na chuti mu to nic neubralo. Dort je báječný a já bych ho nejraději snědla na posezení. Doufám, že se mi časem podaří i zdobení natrénovat tak, že i na pohled bude řvát "sněz mě"! :-D

Až se pustíte do přípravy, je důležité vybrat správnou čokoládu. Teď je dost moderní využívat čokoládu s co největším podílem kakaa. Já si osobně myslím, že takových 70-80% je pro přípravu tohoto dortu už příliš. Chuť korpusu i krému by byla příliš výrazná, až nahořklá a to prostě není ono. 

Kupte tedy čokoládu, která obsahuje kolem 50-60% kakaa, nebo použijte klidně nějakou kvalitnější na vaření, nic tím nezkazíte. 

Troubu předehřejte na 180°C. Čokoládu nasekejte na malé kousky a dejte do ohnivzdorné misky, přidejte mléko a misku umístěte nad hrnec s vroucí vodou (samozřejmě vyberte takový, aby na něm miska hezky "seděla"). Čokoládu nechte za stálého míchání rozpustit na hladký krém. 

V další míse šlehejte máslo s cukrem, dokud nevznikne nadýchaný krém. Postupně všlehejte vaječné žloutky a vše vmíchejte do rozpuštěné čokolády. 

Do další mísy (uf, to je misek, ale vyplatí se to :-)) prosejte mouku, prášek do pečiva a škrob. Vše pečlivě smíchejte s čokoládovou směsí. V jiné misce ušlehejte tuhý sníh z bílků. Do čokoládové směsi zamíchejte nejprve jednu lžíci sněhu a nakonec opatrně vmíchejte i zbytek. 

Směs naplňte do formy o průměru cca 20,5 cm a pečte asi 45 minut nebo tak dlouho, dokud špejle, kterou píchnete do středu korpusu, nezůstane po vytažení čistá. Nechte asi 10 minut chladnout ve formě, potom opatrně vyklopte na mřížku a nechte zcela zchladnout. 

A jdeme plnit!

Tmavou a mléčnou čokoládu na polevu nasekejte na kousky. Smetanu na šlehání zahřejte až k bodu varu, pak ji nalijte na čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí a krém nebude hladký a jemný. Dejte polovinu do jiné misky a nechte chladnout, dokud nebude dostatečně tuhá - "mazací". Druhou půlku si nechte stát na kuchyňské lince. 

Na máslový krém nejprve rozšlehejte máslo. Do něj postupně zašlehávejte moučkový cukr tak, aby vznikl nadýchaný krém, do něj pak zašlehejte oříškový sirup a dvě lžíce čokoládové polevy. 

Seřízněte povrch korpusu, pokud při pečení vznikly nějaké nerovnosti. Korpus rozřízněte na dvě (až tři) části a spojte je máslovým krémem. Povrch dortu potřete po stranách i zhora tuhým čokoládovým krémem. Dort nechte v lednici vychladit a zpevnit. 

Dostatečně vychlazený dort položte na mřížku. Znovu rozpusťte tu část polevy, která odpočívala na lince, tak aby byla řídká a přelijte ji přes dort. Opatrným nakláněním mřížky dosáhnete rovnoměrné vrstvy polevy a hladkého povrchu (co si budeme povídat, mně se to nepovedlo). Nechte znovu tuhnout v lednici a pak dort pomocí dvou obraceček přendejte na servírovací talíř/podnos. 

A teď už ho jen nazdobte, podle své fantazie. Můžete si nechat stranou část máslového krému a pomocí zdobícího sáčku s tryskou ve tvaru hvězdičky nastříkat po obvodu růžičky. Nebo ozdobte jako já jahodami, popř. jiným ovocem.

Dort vytáhněte z lednice tak půl hodiny před podáváním, aby "hezky povolil". 

Dobrou chuť! 

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Barbora Venháčová

    zavřít okno