Pažitka
Název:

Čokoládový hruškový koláč bez mouky

bezlepkový recept


Čokoládový hruškový koláč bez mouky


Ingredience:
máslo (+ trochu navíc na dvojité vymazání formy)85 g
třtinový cukr (+ trochu navíc na vysypání formy)85 g
hořká čokoláda40 g
mléčná čokoláda (poměr můžete libovolně změnit, nebo třeba použít jen jeden druh)60 g
vejce (oddělené žloutky od bílků)3 ks
lískové oříšky65 g
hruška (dle velikosti formy) - oloupané, přepůlené a zbavené jádřinců3 - 4 ks
Ingredience:
Postup přípravy:

Čokoládový hruškový koláč bez mouky, proč ne? Upekla jsem si ho večer, den před cestou do Prahy.

Ukrojila jsem kousek sobě, kousek kamarádce, která cestovala se mnou a zbytek nechala doma. Když jsem se večer vrátila, nebylo po něm ani památky. Dokonce i nádobí se umylo.

Kromě toho, že nefandím jablečným koláčům, neprahnu ani po těch hruškových. Tedy. Neprahla jsem. Zkusila jsem totiž čokoládový koláč s praženými lískovými oříšky, s hruškami a absolutně bez použití mouky (Apetit). V průběhu příprav vypadal zvláštně. Ne že bych nikdy netvořila koláč bez mouky, ale konzistence dortové hmoty před upečením nebyla moc přesvědčivá. Po 40 minutách v troubě ale výsledek překvapil. Vizuálně i chuťově.

Dortovou formu (já jsem použila formu s průměrem 26cm) vymažeme máslem, pak vyložíme pečícím papírem, přes papír znovu vymažeme máslem a nakonec vysypeme třtinovým cukrem. Vím, zní to zvláštně, ale zkuste mi věřit. :)

Troubu dáme vyhřát na 170°C a na vodní lázni rozpustíme veškerou čokoládu společně s máslem pokrájeným na kostky.  Když máme jednolitou čokoládovou směs, necháme ji trochu zchladnout. Mezitím na pánvi zlehka opražíme lískové oříšky. Jakmile zezlátnou, shrneme je do mlýnku nebo mixéru a pomeleme na hladkou moučku. Elektrickým šlehačem vyšleháme žloutky s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Tu zlehka společně s oříšky vmícháme do vlažné rozpuštěné čokolády. Pečlivě omytými a odmaštěnými metličkami elektrického šlehače vyšleháme bílky do sněhu a ten následně pomalu a opatrně ve třech dávkách vmícháme do čokoládové směsi. Jakmile se všechny složky spojí, vlijeme „těsto“ do připravené formy, uhladíme a na povrch vyskládáme poloviny hrušek řezem dolů.

Pečeme 40 minut – hrušky lehce změknou a přinejmenším okraje koláče se zpevní. Jakmile máte dojem, že by mohlo být hotovo, zbytečně ho v troubě netrapte. Je hodně křehký, takže ho asi 10-15 minut nechte trošku vychladnout ve formě a následně opatrně vyprostěte. Pozor, ať se vám nezačne koláč lámat a jeho povrch drolit.

Pak už stačí jen naservírovat. Můžete ho doplnit zmrzlinou, kysanou smetanou nebo třeba do tuha vyšlehanou šlehačkou. Prostě si ho připravte tak, ať vám chutná a máte z něj stejný zážitek, jako všichni ti, co už ho ochutnali. :) 

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Sabina Stehnová

    zavřít okno