Pažitka
Název:

Čokoládový koláč se slaným karamelem a arašídy


Čokoládový koláč se slaným karamelem a arašídy


Ingredience:
Korpus:
rýžová mouka100 g
celozrnná špaldová mouka100 g
holandské kakao18 g
třtinový cukr50 g
sůl špetka
studené máslo110 g
studená vodacca 4 - 5 lžic
Karamel:
třtinový cukr250 g
máslo1 velká lžíce
smetana ke šlehání115 ml
mořská sůl dle chuti
arašídy dle chuti
Čokoládový krém:
mascarpone250 g
měkký tvaroh250 g
smetana ke šlehání (rozdělte na 125 a 125ml)250 ml
kvalitní hořká čokoláda100 g
moučkový (třtinový) cukr dle potřeby
Postup přípravy:

Karamel a čokoláda je klasika. A taky moje láska. Stejně jako tento koláč.

Těsto

1. Smíchejte obě mouky, kakao, třtinový cukr a špetku soli. 

2. Máslo nakrájejte na malé kostičky, přidejte k sypké směsi a prsty zapracujte do podoby drobenky. 

3. Po přidání studené vody vypracujte v těsto.

4. Koláčovou formu vymažte důkladně máslem a těsto do ní rovnoměrně vmačkejte - včetně okrajů. 

5. Takto vyloženou formu dejte na cca 15 minut do mrazáku.

6. Poté pečte na 200°C po dobu cca 15 minut, dokud není těsto zlatavé a zcela upečené.

Karamel

1. V hrnci nechte na středním ohni za stálého míchání rozpustit třtinový cukr v karamel. 

2. Jakmile je všechen cukr zkaramelizovaný, stáhněte z plotny, vhoďte lžíci másla, opět vraťte na plotnu a neustále míchejte, dokud se všechno máslo nespojí s karamelem.

3. Poté začněte postupně přilévat smetanu, vždy mícháním zapracujte. Karamel je opravdu hodně horký a jde z něj horká pára, proto opatrně. Také je třeba s karamelem rychle pracovat. Pokud byst přilili smetanu a nezačali směs míchat, karamel by se velmi lehce mohl srazit. 

4. Do karamelové omáčky přidejte větší špetku soli a 1/2 sáčku arašídů. Arašídy si většinou propláchnu a nechám vysušit v troubě.

5. Hotový slaný karamel s arašídy vlijte na upečený a vychladlý základ koláče. 

6. Karamel nechte vychladnout a zatuhnout - nejprve v pokojové teplotě, poté můžete přemístit do lednice. 

Čokoládový krém

1. 125 ml smetany přiveďte k varu. 

2. Stáhněte  plotny a přidejte nalámanou hořkou čokoládu. 

3. Čokoládu mícháním zapracujte do smetany až vznikne lesklá ganache. 

4. Mascarpone a tvaroh společně lehce a krátce prošlehejte. Jen tak, aby se spojily.

5. Postupně pak přilévejte smetanu a zašlehávejte do krému. 

6. Nakonec pomocí stěrky vmíchejte zchladlou čokoládovou ganache.

7. V případě potřeb doslaďte třtinovým moučkovým cukrem. Myslete na to, že v koláči bude už dost cukru díky karamelu. Není tedy žádoucí mít čokoládový krém příliš sladký. 

8. Krém naneste na ztuhlou karamelovou vrstvu a ozdobte pečeným zbytkem arašídů.

9. Celý koláč nechte alespoň pár hodin vychladit a zatuhnout v lednici.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Martina Skácelová (Hladyuk)

    zavřít okno