Pažitka
Název:

Čokoládový valentýnský dortík


Čokoládový valentýnský dortík


Ingredience:
Korpus:
hladká mouka90 - 100 g
cukr krupice80 g
změklé máslo100 g
kvalitní kakao3 lžíce
kypřící prášek2 lžičky
vejce (velikost M)2 ks
vanilkový extrakt1 lžička
růžová voda1 lžíce
mlékocca 50 - 70 ml
Krém:
kvalitní hořká čokoláda80 g
máslo25 g
krupicový cukr50 g
kondenzované mléko50 ml
vanilkový extrakt1/2 lžičky
Postup přípravy:

U nás doma jsme svátek svatého Valentýna nikdy moc neslavili, ale jelikož miluji vaření, vždy jsem ten den brala jako dobrou záminku připravit nějaké speciální jídlo nebo dezert. A tak je tomu stále - prostě se těším, až budu moct uvařit něco extra, co v běžný den jen tak neudělám. No a protože láska prochází žaludkem (u nás to tedy určitě platí), není nic lepšího, než Valentýn spojit s dobrým jídlem, ať už doma nebo v restauraci. Já jsem tentokrát vsadila na čokoládový srdíčkový mini dortík, čím  jsem lehce dosáhla vrcholu kýče, ale občas je to dovoleno ne? (smích)

Já jsem použila dvě malé silikonové formičky ve tvaru srdce, ale jestli máte pouze jednu vyšší, určitě ji můžete použít, pouze musíte adekvátně prodloužit dobu pečení (případně také péct při trochu nižší teplotě) a korpus proříznout. Jestliže chcete upéct dort do formy o průměru cca 20 cm, dávku musíte zdvojnásobit. Na ozdobu můžete kromě čerstvých květů použít třeba to, co má vaše drahá polovička nejradši.

Troubu předehřejeme na 180°C, formy vymažeme máslem a vysypeme moukou. Nejprve v míse smícháme sypké ingredience, poté opatrně zašleháme máslo, vejce, extrakty a mléko podle potřeby. Vznikne hladší řidší těsto, které rozdělíme do dvou srdcových forem, případně pečeme v jedné hlubší najednou. Korpusy pečeme cca 15 minut, dokud těsto nebude na dotek pružné a zapíchnutá špejle čistá (Jestliže pečeme v celku v 1 formě, čas pečení musíme prodloužit). Korpusy necháme částečně vychladnout, poté vyklopíme a necháme zcela vychladnout na mřížce.

Na krém rozpustíme na mírném plameni cukr v kondenzovaném mléce. Přivedeme k varu a několik minut vaříme, poté odstavíme. Čokoládu rozlámeme na kostičky a necháme ji rozpustit v mléčném rozvaru. Vmícháme i máslo a vanilku a polevu důkladně mícháme, dokud nebude hladká a lesklá. Přes kastrůlek natáhneme potravinovou fólii a necháme zcela zchladnout. Je-li potřeba, korpusy seřízneme do roviny. První korpus potřeme pomocí paletového nože navrchu krémem a přiklopíme druhým. Celý dort shora i ze stran potřeme zbylým krémem, buď zcela do hladka, nebo vytvoříme zvlněný efekt. Pomáhá nůž namočený v horké vodě. Dortík ozdobíme podle fantazie.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Teraza Zástěrová

    zavřít okno