Pažitka
Název:

Cop au vin - kohoutek na červeném víně


Cop au vin - kohoutek na červeném víně


Ingredience:
Ingredience:
kohout nebo slepice1 ks
malé cibulky200 g
slanina200 g
žampionů200 g
máslo100 g
hladká mouka40 g
olej50 ml
dobré červené víno1 l
vývar drůbeží1 l
cibule1 ks
mrkev2 ks
stroužek česneku5 ks
svazek bouquet viz. poznámka1 ks
sůl1 kávová lžička
studené máslo na kostičky100 g
čerstvě mletý pepř
Postup přípravy:

Vyzkoušejte si klasiku francouzské kuchyně, která se nápaditě podobá receptu na hovězí po burgundsku. Což není náhodou! Tento recept pochází právě z oblasti Burgundska. Když se začtete v kuchařkách o oblastech, kde se hojně připravuje na víně bílém.

Kohouta rozdělíme na osm kusů i s kostmi. Naložíme ho přes noc do vína se zeleninou a česnekem. Druhý den porce vyjmeme, osušíme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Oklepeme její přebytek. Marinádu přecedíme a uchováme. Pak v hrnci osmahneme na oleji malé cibulky, slaninu a nadrobno nakrájené žampiony. Jsou-li hotové, vše vyjmeme a necháme stranou.
V tom samém hrnci orestujeme porce kohouta dozlatova. Přidáme zeleninu z marinády. Maso flambujeme koňakem a když plameny zhasnou, přilijeme červené víno z marinády a necháme vyvařit. Přidáme kuřecí vývar, bouquet garni a vše pomalu vaříme asi 3-4 hodiny. Když je maso měkké, vyjmeme a šťávu přecedíme. Svaříme na potřebnou hustotu a zahustíme několika kostičkami vychlazeného másla. Ke konci přípravy přidáme malé cibulky, slaninu a žampiony. 

Doboru chuť!

 
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Milan Šesták

    zavřít okno