Pažitka
Název:

Copatý závin z tvarohového těsta pro děti od 1 roku


Copatý závin z tvarohového těsta pro děti od 1 roku


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka450 g
tvaroh ve vaničce250 g
máslo250 g
prášek do pečiva1/2 balíčku
jablka, rozinky, oříšky, kokos... dle chuti
vejce na potření1 ks
Postup přípravy:

Jak z celkem obyčejného závinu udělat neobyčejný? Motejte! Tento recept je v podstatě tradiční, jen jeho forma je poněkud netradiční a já vám ukážu jak na to.

Ze změklého másla, mouky, tvarohu a kypřícího prášku vypracujte vláčné těsto. Množství mouky mějte za lehce orientační, každá saje trošku jinak, ale při použití 450g byste podle mě už rozhodně neměli mít problém s lepivostí těsta. Těsto nechte půl hodinky odpočinout v lednici, aby se vám s ním lépe pracovalo.

Odpočaté těsto vyválejte na placku o síle zhruba 5mm (já válím na silikonu a tudíž nepotřebuji podsypávat, ale klidně si ještě troškou mouky pomožte, a nebo vyválejte mezi dvěma pečícími papíry) a do jedné poloviny na ni tradičním způsobem navrstvěte náplň – pokud budete dělat v podobě klasického štrúdlu, pak tedy jablka, skořici, oříšky, rozinky, případně i cukr. Druhou polovinu těsta „naproužkujte“, tzn. nožem nebo rádýlkem nakrájejte na proužky o síle max. 1 cm (ideálně jich vytvořte počet dělitelný třemi) a zapleťte do copánků. Čím tenčí proužky uděláte, tím hezčí copánky budete mít, avšak tím snáze se vám budou při pletení trhat. Polovinu těsta s náplní srolujte a pečlivě spojte oba konce tak, aby se vám při pletení nerozlepily. Pak už stačí jen šikovná otočka a závin je krásně omotaný copánky.

Potřete rozšlehaným vajíčkem, aby se konce dobře spojily a těsto nepraskalo a nevytékalo. Pečte v troubě předehřáté na 180°C dozlatova – přibližně půl hodinky.

Tímto závinem jsem k narozeninám obdarovala kamaráda, doplnila jsem ho ještě o sklenici skvělých nakládaných hermelínů – podle mě ideální dárek pro chlapa.

Při tvorbě jsem se odrazila od tohoto receptu.

Můj tip: Těsto samo o sobě není sladké (však se do něj taky nedává žádný cukr), proto závin klidně můžete udělat i naslano. Pokud jste zároveň velkými milovníky sladkého, myslete na tuto skutečnost také a oslaďte náplň.

Dětská specifika:

tvaroh je vhodný pro děti od 1 roku

ořechy od 2 - 3 let - kvůli stravitelnosti a náchylnosti k plísním a žluknutí

obecně asi nejde o žádný "výživový hit", který by měly poznávat děti před prvním rokem

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno