Pažitka
Název:

Costolette di maiale con gelatina di vino (vepřová žebírka s omáčkou z vinné želatiny)


Costolette di maiale con gelatina di vino (vepřová žebírka s omáčkou z vinné želatiny)


Ingredience:
Ingredience:
vepřová žebírka500 g
rajčatacca 3 ks
vinná želatinka (já použila s příchutí čokolády a zázvoru, protože jsem omáčce chtěla dodat nasládlejší chuť) dle chuti
dobré červené víno1 sklenice
čerstvé žampiony hrst
sůl dle chuti
pepř špetka
olivový olejcca 2 lžíce
zeleninový vývar1 dcl
čerstvý nebo sušený rozmarýn1/2 hrsti
Postup přípravy:

Recept s masem už tu dlouho nebyl a jelikož jsem byla o víkendu nakupovat, napadlo mne vzít opět pár vepřových žebírek, které moc ráda kuchtím, a udělat z nich něco speciálního. Italové maso jedí většinou v co nejjednodušeji upravené formě. Nepoužívají „kořenící směsi na maso“. Pouze sůl, pepř a maximálně nějaké bylinky, většinou nechybí ani dobré víno při vaření. Není ale ani žádnou vyjímkou to, že v některých oblastech rádi maso marinují tak jako my (samozřejmě podněkud jednodušeji, s menším množstvím koření). Rádi si ale také k masu dělají různé omáčky. Dneska vám proto chci ukázat, jak si udělat výborná žebírka s nasládlou omáčkou z rajčat a vinné želatiny, o které už jsme minule mluvili v souvislosti s receptem se sýrem Pecorino a jinými sýry.

Vepřová žebírka omyjte a nakrájejte na kousky (nevim jak vy, ale u nás v Kauflandu je prodávají v celku, naopak v Itálii už je prodávají jednotlivě každé žebro nakrájené zvlášť, takže jsem si na to trochu nemohla zvyknout). Osolte je, opepřete a vložte na pánev. Zalijte je olivovým olejem a posypte romarýnem
osmahnětě je trochu a zalijte vínem, které necháte vypařit. Jakmile jsou dozlatova opečené, dejte jednotlivá žebra stranou a nejlépe přikryjte alobalem, aby příliš nevystydly.

V pánvi, kde vám teď zůstala omáčka z masa opečte houby, osolte je trochu a opepřete. Potom je zalijte vývarem, přidejte želatinku a všechno pěkně promíchejte, aby se želatinka rozpustila. Přidejte rajčata nakrájená na menší kousky. Přiklopte pokličkou a nechte cca 10-15 minut dusit, dokud vám nevznikne hustá omáčka. Omáčku případně dochuťe, jinak můžete podávat!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Zuzana Miličková

    zavřít okno