Pažitka
Název:

Crinkles


Crinkles


Ingredience:
Ingredience:
máslo50 g
čokoláda s 50% kakaa200 g
cukr krupice1/2 hrnku (120g)
vejce2 ks
vanilkový cukr1 ks
polohrubá mouka1 a 1/2 hrnku (300g)
sůl špetka
prášek do pečiva1/2 lžičky
cukr moučka na obalení
Postup přípravy:

Popraskané crinkles jsou u nás doma velmi oblíbené. Hotové jsou celkem rychle a ještě rychleji mizí ze stolu. Navrchu křupavé, vevnitř krásně měkké a tak čokoládové! Já osobně je peču jako vánoční cukroví a nebo jen tak na mlsání, úspěch mají vždycky.

Základem úspěchu je u tohoto receptu použít dobrou 50% čokoládu. Nesáhněte po náhražkách označených "na vaření", bývají nacpané rostlinnými tuky a crinkles se vám roztečou do placky. Nepoužívejte ani víceprocentní čokoládu. Jednak je to drahé a druhak vám sušenky málo povolí a nebudou tak hezky rozpraskané.

Čokoládu rozehřejeme s máslem ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a necháme zchladnout tak, aby na prstu nepálila. Vejce vyšleháme s cukrem. Mouku, sůl a prášek do pečiva promícháme.

K našlehaným vejcím přidáme vlažnou čokoládu, rozmícháme, přidáme i moučnou směs a vytvoříme těsto, které dáme alespoň na hodinu ztuhnout do lednice.

Z těsta vytvarujeme kuličky, které obalíme v cukru moučka (je lepší, když přidá ruku k dílu další člověk, protože těsto i cukr se lepí na ruce a jedna osoba si musí mezi formováním a obalováním neustále mýt ruce), cukr neoklepáváme a kuličky dáváme na plech kousek od sebe. Pečeme 8 - 14 minut na 180°C (horkovzduch na 160°C), čas se dost mění dle trouby. Pečeme tak dlouho, dokud krustička není zlehka zpevněná - na větší tlak se krustička propadá, ale když na ni zaklepeme nehtem, "zvoní" a je tvrdá. Chce to cvik vychytat ten správný moment, kdy plech vytáhnout ven. Po dopečení se cirnkles ještě více zpevní, ale zatímco povrch je na omak tvrdý, vevnitř jsou krásně měkké (ale dopečené). Konzistenci mají asi jako rumové perníčky. Pokud se vytáhnout příliš pozdě a krusta už je moc tvrdý bude tvrdý i vnitřek a nebude to dobré.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno