Pažitka
Název:

Cuketová buchta s mákem a švestkami


Cuketová buchta s mákem a švestkami


Ingredience:
Ingredience:
nastrouhaná cuketa (mladou neloupeme)400 g
mletý mák200 g
vlašské ořechy200 g
moučkový cukr200 g
rozpuštěné máslo100 ml
vejce4 ks
větší švestky13 ks (cca 600g)
Drobenka:
polohrubá mouka120 g
moučkový cukr60 g
máslo pokojové teploty60 g
Postup přípravy:

Cuketové koláče a buchty jsou hodně oblíbené a známé. Zkusila jsem zaexperimentovat s mákem a ovocem a podařilo se. Koláč je krásně vláčný a chutná i na druhý den.

Do misky dáme suroviny na drobenku a mnutím mezi prsty propracujeme tak, aby byla drobenka drobivá. 

Cuketu a švestky očistíme, švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Cuketu i se slupkou nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle.

Ořechy nahrubo nasekáme. 150 g necháme do těsta a zbývajících 50 g odložíme stranou.

Žloutky oddělíme od bílků a ty ušleháme do hustého sněhu. Žloutky dáme do hlubší mísy a s cukrem ušleháme do husté pěny. Přidáme chladné rozpuštěné máslo a opět prošleháme. Přidáme cuketu, mák a ořechy, promícháme a nakonec zlehka vmícháme sníh. Přelijeme na připravený plech a stěrkou stejnoměrně rozetřeme. Poklademe půlkami švestek, které posypeme zbytkem ořechů a nakonec posypeme drobenkou. 

Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme cca 50 minut. Po vystydnutí nakrájíme na porce a posypeme moučkovým cukrem.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno