Pažitka
Název:

Cuketová musaka

vegetariánský recept


Cuketová musaka


Ingredience:
Ingredience:
sojový granulát100 g
střední cuketa nakrájená na 0,5 mm kolečka1 ks
olivový olej2 lžíce
cibule2 ks
drcený česnek2 lžičky
sůl dle chuti
pepř špetka
oregano špetka
zeleninový vývar200 ml
rýže100 g
špenátové listy150 - 200 g
hotová rajčatová omáčka240 g
parmezán30 - 50 g
Bešamel:
máslo2 lžíce
hladká mouka2 lžíce
mléko350 ml
velké vejce2 ks
mletý muškátový oříšek špetka
Postup přípravy:

Kam ještě nacpat tu cuketu, když je jí všude plno? Inspirací mi byla Řecka odysea z báječné série kuchařek Apetit na cestách. Původně šlo o recept s mletým masem, ale s tím my si poradíme, že ano. O výsledku jsem neměla žádnou představu, ale nakonec z toho byl fajn oběd takhle v létě.

Troubu rozehřejeme na 150°C, horkovzdušnou na 175°C.

V rendlíku přivedeme k varu 750 ml vody, do které vložíme nakrájenou cuketu, zakryjeme a dusíme 10 minut. Slijeme a osušíme.

Sojový granulát uvaříme podle návodu.

Na pánvi rozehřejeme olej a opékáme cibuli a sojový granulát. Přidáme koření, česnek, sůl, pepř, vývar, rýži a špenát. Přiklopíme a dusíme asi 10 minut za občasného míchání. Přimícháme rajčatovou omáčku a odstavíme.

Zapékací mísu vymažeme olejem a vyložíme polovinou cukety. Na ni dáme směs a opět naskládáme vrstvu cukety.

V rendlíku rozpustíme máslo, vsypeme mouku a asi minutu mícháme.Vešleháme mléko a za stálého míchání vaříme asi 4 minuty do hladka a do zhoustnutí. 1/3 bešamelu zašleháme do vajec. Tuto směs smícháme se zbytkem bešamelu. Sejmeme z ohně, osolíme a nastrouháme muškátový oříšek.

Omáčkou přelijeme obsah zapékací mísy a postrouháme sýrem.

Zapékáme 20-25 minut do zezlátnutí.                                                                                        

Podávat můžete samotné nebo třeba s vařeným bramborem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Iveta Čížová

    zavřít okno