Pažitka
Název:

Cuketová polévka s citrónovým tymiánem


Cuketová polévka s citrónovým tymiánem


Ingredience:
Ingredience:
velká cuketa1 ks
středně velké brambory2 ks
tymián čerství/sušený4 snítky
cibule1 ks
olej1 velká lžíce
česnek2 stroužky
zeleninový vývarcca.700 ml
vícebarevný pepř1 špetka
sůl1 špetka
Postup přípravy:

Úroda cuket je opravdu veliká a jak je známo, cuketa se dá použít prakticky do každého jídla. Já jsem zvolila rychlé a efektivní zpracování velké cukety, a to na cuketovou polévku. Cuketa sama o sobě žádnou výraznou chuť nemá a tak to chtělo něco, čím bych tuto polévku ovoněla. Nejlepší způsobem byla bylinka, a to tymián, který mi roste na zahradě, ale tento tymián je trochu zvláštní je totiž citrónový a do této polévky se skvěle hodí.

Cuketu si omyje a oddělíme cca ¼. Dáme ji stranou, protože z ní budeme dělat cuketové chipsy. Jinak zbytek cukety nakrájíme na kostičky.
Brambory si oloupeme a také nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na kostičky a oloupeme si stroužky česneku.
V hrnci si na troše oleje osmahneme nakrájenou cibulku, česnek a snítky tymiánu. Poté přidáme na kostičky nakrájené brambory a cuketu, mírně osmahneme a pak zalijeme vývarem. Osolíme a opepříme a vaříme do změknutí brambor.
Poté vyndáme zbylé větvičky tymiánu a vše pomocí tyčového mixéru pomixujeme dohladka.
Pokud je třeba tak ještě dosolíme či dopepříme.
Ze zbytku cukety jsme si nakrájeli na tenké plátky chipsy a na pánvi si je na troše oleje opečeme. Trochu posolíme a opepříme.
Cuketovou polévku podáváme s cuketovými chipsy.

Inspirace: Inspirace: https://www.albert.cz/recepty/cuketova-polevka 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno