

| Ingredience: | |
| pevné menší cukety (cca 20 cm dlouhé) | 2 ks | 
| cibule | 2 ks | 
| nové koření | 6 kuliček | 
| pepř | 10 kuliček | 
| bobkový list | 3 ks | 
| rostlinný olej (ne olivový) | 2 lžíce | 
| ocet | 3 lžíce | 
| cukr | 1 lžička | 
| sůl | dle chuti | 
První vypěstované cukety jdou každoročně na tuhle lahůdku. Věřte nebo ne, ale chutnají opravdu jako rybí matjesy.
Cuketu nakrájíme na plátky o síle cca 4 - 5mm, kdo chce, může cuketu oloupat. Cibuli nakrájíme na kolečka. Vložíme do misky spolu s kořením a důkladně osolíme, cca 1PL soli. Promícháme  a necháme 2 hodiny odpočinout a pustit šťávu. Občas můžeme promíchat.
Po uplynulé době přilijeme ocet, olej a vmícháme cukr. Ochutnáme, případně dochutíme. Necháme odležet alespoň jeden den v chladničce. Podáváme vychlazené.