Pažitka
Název:

Cuketovo-citrónový chlebíček


Cuketovo-citrónový chlebíček


Ingredience:
Ingredience:
cukr nebo jiné sladidlo1/2 hrnečku
olej3/4 hrnku
vejce3 ks
hrubě strouhaná cuketa2 hrnky
velký bio citron (kůra a šťáva)1 ks
polohrubá mouka2 hrnky
škrob2 lžíce
soda1 menší lžička
kypřícího prášku1,5 lžičky
Borůvkové srdce:
borůvky rozmixované do hladka4 lžíce
Postup přípravy:

Cukety na zahrádce vyskakují jako houby po dešti... máme sice své stálice, oblíbené recepty a někdy mi připadá, že jíme cuketu 7x do týdne, ale i přesto se snažím vymýšlet něco nového a nápaditého. Nedělní odpoledne přímo svádí a je jako stvořené k mlsání s hrnečkem kávy.

Pracovní postup na chlebíček:
V míse smícháme všechny suroviny kromě mouky, škrobu, sody a kypřícího prášku. Tyto suché suroviny přidáme až nakonec. Vymíchané těsto nalijeme do chlebíčkové formy vystlané pečícím papírem a upečeme v troubě vyhřáté na 170°C. Propečení zkontrolujeme špejlovou zkouškou.

Pracovní postup na verzi s borůvkovým srdcem:
Kromě chlebíčkové formy si připravíme ještě zapékací mísu o velikosti cca 20 x 20 cm, vyložíme ji pečícím papírem. Připravíme si borůvkové těsto z těchto surovin:
2 lžíce cukru, 1/4 hrnku oleje, 1 vejce, rozmixované borůvky, 2/3 hrnku mouky, na špičku lžičky sody a 0,5 lžičky prášku do pečiva - všechno smícháme mixérem v míse a vylijeme do zapékací misky. Pečeme cca 15 minut, dokud není buchtička řádně upečená. Necháme ji +/- vychladnout. 
Zatím co nám buchtička chladne, připravíme si zbytek těsta (necelá 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1 a 1/2 hrnku mouky, 2 lžíce škrobu, 1 a 1/2 hrnku strouhané cukety, kůra a šťáva z citrónu, menší lžička sody a 1 lžička kypřícího prášku). 
Připravíme si vykrajovátka požadovaného tvaru (já použila srdce) a z vychladlé borůvkové buchty vykrajujeme místečko vedle místečka co nejvíce srdíček.
Cca 1/2 světlého cuketového těsta přelijeme do chlebíčkové formy vystlané pečícím papírem, poté naskládáme srdíčka "vzhůru nohama", tj. špičkou nahoru, nastojato, lehce každé zatlačíme do těsta, aby stálo, nepadalo. Takto vytvoříme řadu (váleček) středem formy, tvořený srdíčky. Mně to vyšlo pěkně od okraje po okraj (takže první a poslední bylo zapřené o boky formy). Poté dolijeme druhou polovinu cuketového těsta, pěkně uhladíme a šoupneme do trouby na cca 170 °C, pečeme asi 35-40 minut. Opět provedeme špejlovou zkoušku - mimo střed, tam jsou srdíčka, která jsou již upečená. 
Po upečení necháme prochladnout, vyklopíme z formy a krájíme. Na řezu se nám objeví krásně borůvková srdíčka.
Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Tereza Linnertová

    zavřít okno