Pažitka
Název:

Cuketovo-mrkvová buchta s polevou


Cuketovo-mrkvová buchta s polevou


Ingredience:
Ingredience:
nastrouhaná cuketa2 hrnky
nastrouhaná mrkev1/2 hrnku
vejce3 ks
třtinový cukr1 a 1/2 hrnku
skořice2 lžičky
kakao3 lžičky
kypřící prášek1 ks
sůl špetka
vanilka (cukr/tresť) dle chuti
rostlinný olej1/2 hrnku
polohrubá mouka3 hrnky
poleva dle chuti
oříšky/kokos dle chuti
Postup přípravy:

No a po dobrém obídku je třeba dobrého zákusku. Jestliže máte doma nadbytek cuket, tak si upečte šťavnatou buchtičku. Já tam přidala i mrkvičku a navrch čokoládu a mandle.

S velikostí cukety si nedělejte starosti. Není úplně nutné dodržet přesné množství. Pokud dáte cukety o malinko více, tak bude buchta jedině šťavnatější a maximálně bude hůře držet pohromadě.

Co se týče polevy, tak to je čistě na vás. Tato buchta je výborná jak s citrónovou polevou,cukrovou, tak i čokoládovou - pokud přidáte oříšky a nebo strouhaný kokos, tak jedině dobře.

Já dnes použila polevu čokoládovou a přidala i hrst sekaných mandlí. Jestli se ale chystáte někam na výlet, tak čokoládu vynechejte. V teple se vám to bude matlat a nebude to ono. Raději zamíchejte oříšky rovnou do těsta, a pokud jste závisláci na čokoládě, tak klidně přimíchejte i kousky čokolády do těsta.

Začněte tedy tím, že si předehřejete troubu na 180°C a vymažete si plech máslem, který vysypete polohrubou moukou.

Cuketu oloupejte, rozpulte a vydlabejte semínka společně s měkkým středem. Půlku nastrouhejte na hrubém struhadle a půlku na jemném. Mrkev očistěte a nastrouhejte jen na jemném.

Celá vejce se špetkou soli vyšlehejte pomocí elektrického šlehače do pěny. Po troškách za stálého šlehání přidávejte cukr. Pěna krásně zhoustne a zpevní. V tuto chvíli vezměte do ruky gumovou stěrku.

Opatrně zapracujte cuketu s mrkví a olejem.

V míse si smíchejte mouku, kakao, skořici a kypřící prášek. Tuto sypkou směs znovu pomocí stěrky opatrně vmíchejte do směsi vajec, cukru a cukety s mrkví.

Můžete přidat i vanilku. Pokud nemáte, tak použijte vanilkový cukr či tresť.

Hmotu nalijte na připravený plech a opatrně rozetřete. 

Pečte cca 30 minut. Pro jistotu můžete do buchty píchnout špejlí. Jestliže se těsto na ni nelepí, tak máte hotovo.

Teď nechte vychladit a mezi tím si připravte polevu.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno