Pažitka
Název:

Cuketovo rýžový gratin

vegetariánský recept


Cuketovo rýžový gratin


Ingredience:
Ingredience:
cuketacca 1/2 kg
rýže120 g
cibule1 ks
olej3 lžíce
česnek2 stroužky
vývar (voda)cca 120 ml
parmazán60 g
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

A je to zase tady – období cuket. Nejdřív se všichni těší, až jim konečně na záhonu vyrostou a za pár dní až týdnů je všichni nenávidí, protože se jich vždycky urodí moc a nikdo neví, co s nimi. Nebudu lhát, jsme na tom úplně stejně. Tak je zkuste mrsknout do tohohle v podstatě pečeného rizota, ať se můžete pár z nich zbavit. Recept je ze slavné kuchařky Julie Child, ale maličko jsem si ho zjednodušila a zkrátila.

Předehřejte troubu na 180°C. Umyjte cukety, nastrouhejte je na hrubo, lehce osolte a dejte vykapat do cedníku položeného v míse. V hrnci na dvou lžících oleje zpěňte cibulku, dokud nezměkne a lehce nezhnědne. Přidejte česnek a minutku míchejte. Vsypte rýži, zalijte vývarem, lehce osolte a uvařte rýži do poloměkka.

Menší zapékací misku vymažte lžící oleje. Cukety promíchejte s rýží a většinou sýra (nechte si tak dvě lžíce stranou). Pokud máte pocit, že je směs suchá (rýže potřebuje ještě nějakou vodu vsáknout při pečení), přidejte trochu vymačkané vody z cuket, pokud máte vody příliš, můžete zahustit trochou hladké mouky. Podle chuti dosolte a opepřete, přesuňte do zapékací misky a posypte zbylým sýrem. Pečte zhruba 30 minut, dokud sýr na povrchu nezezlátne. Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Tereza Šlehoferová

    zavřít okno