Pažitka
Název:

Cuketový chléb s černými olivami

bezlepkový recept


Cuketový chléb s černými olivami


Ingredience:
Ingredience:
kukuřičná polenta3/4 hrnku
kokosová mouka1/2 hrnku
rýžová mouka1/3 hrnku
vyždímaná nastrouhaná cuketa (aby jí byly po vymačkání tekutin)2 hrnky
vejce3 ks
mléko nebo podmáslí3/4 hrnku
máslo (cca 1 cm, nechat rozpustit)1 plátek
olivový olej2 lžíce
černé olivy nakrájené na plátky (můžou být i zelené)25 ks
česnek nakrájený na plátky (nemusí být)3 stroužky
jedlá soda1 a 1/2 lžičky
sůl1 a 1/2 lžičky
pepř dle chuti
dýňová semínka na posypání
Postup přípravy:

Dostala jsem chuť na mozzarellu v parmské šunce, hezky ogrilovat. Což asi právě nedává moc smysl, když to má být příspěvek o cuketovém chlebu. 

Věc se má taky – nějaký sendvič s bazalkou, mozzarellou, parmskou šunkou, plátkem rajčete je asi bezva, k tomu jej zapéct... mmmm! Jenže ta kombinace sýra, sice kvalitní, ale přesto uzeniny, a klasického pečiva mi přijde ve výsledku docela těžká na žaludek. Chuťově dobré, ale na trávení špatné kombo. A protože mám doma z farmářských trhů spoustu cukety a když jsem mohla udělat burger bulky z květáku, proč bych nemohla udělat bezlepkový chléb z cukety?

Ráno jsem si hezky přivstala, splácala jsem dohromady, co jsem našla, a výsledek je více než pozitivní. A měla jsem pravdu, snídaně bezva, přiměřeně velká a bříško je spokojeně plné, ale není mu těžko. Ty olivy jsem si asi odpustit mohla, ale strašně si na nich v poslední době ujíždím a raději jsem si pořídila zásobu.

Prvně jsem si nastrouhala cuketu (cca 1 ½ střední cukety, ale měla jsem mix žluté a zelené), část na hrubo, část na jemno. Dala jsem ji do cedníku, posypala asi ½ lžičkou soli, nechala ji okapat.
V jedné míse jsem smíchala všechny suché ingredience (přidat zbylou lžičku soli).
V druhé míse jsem smíchala všechny tekuté ingredience a vejce a snažila jsem se je vyšlehat trochu do pěny.
Asi po 15 minutách jsem se rukama snažila vymačkat co nejvíce tekutin z cukety. 
Do tekuté směsi jsem vmíchala sypkou a pak jsem přidala cuketu, olivy a plátky česneku, zamíchala. Těsto jsem rozložila do teriny, jejíž spodek jsem vyložila pečícím papírem a ještě ji celou vymazala olivovým olejem (nebo je možné máslem, ale olej je v tomto případě trošku lepší), vrch jsem posypala dýňovými semínky.
Do trouby vyhřáté na 190°C jsem chléb dala péct na 45 minut, s jedním otočením v polovině pečení. Po upečení jsem chlebu nožem trochu pomohla od okrajů, ale díky pečícímu papíru vespod pak stačí terinu s chlebem vzít, na vrch dát prkénko nebo velký talíř a na něj chléb vyklopit. Jde to samo. 
Jako další možnosti k náplním lze určitě přidat balkánský sýr nebo fetu, nebo udělat variantu se sušenými rajčaty, bazalkou a mozzarellou, přidat do chleba kvalitní bezlepkovou šunku nebo na kostky slaninu. Fantazii se meze nekladou.
Pro ty, co jim nevadí lepek, nebo je jim to jedno, lze rýžovou a kokosovou mouku nahradit obyčejnou pšeničnou hladkou moukou. U té ale možná doporučuji trošku zvýšit množství, protože kokosová mouka je poměrně dost savá, oproti klasické hladké mouce.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Katka Cinková

    zavřít okno