Pažitka
Název:

Cuketový chléb s parmazánem, sušenými rajčaty a smaženou cibulí


Cuketový chléb s parmazánem, sušenými rajčaty a smaženou cibulí


Ingredience:
Ingredience:
cuketa nastrouhaná nahrubo350 g
hladká mouka500 g
voda200 ml
čerstvé droždí (cca 1/2 kostky)20 g
olej4 lžíce
najemno nastrouhaný parmazán5 lžic
smažená cibule (sušená) hrst
sušená rajčata naložená v oleji dle chuti
česnek nebo lžička sušeného mletého2 stroužky
drcený kmín1 lžička
sůl2 lžičky
cukr špetka
Postup přípravy:

Taky už nevíte, do čeho strčit cuketu? Určitě zkuste tenhle vláčný chléb. Voní po parmazánu, smažené cibuli a rozmarýnu a chuť mu dodají i sušená rajčata. Nebo můžete sami s přidanými ingrediencemi experimentovat, nemusíte dávat vše jako já, můžete obměňovat. K letní grilovačce se bude určitě hodit a myslím, že bude mizet i samotný bez masa.

Nahrubo nastrouhanou cuketu trochu osolte a vložte do cedníku odkapávat. Droždí rozdrobte do 100 ml vlažné vody a přidejte špetku cukru. Nechte odstát 15 minut a vzejít kvásek.

Mezitím do mísy odvažte mouku, přidejte koření, posekaný rozmarýn a sušená rajčata, smaženou cibuli, parmazán, sůl a olej. Pokud nemáte sušenou smaženou cibuli, odměřte si 2 PL oleje a 1 cibuli osmažte. Zbylé 2 PL oleje a vodu přidejte ke směsi v míse. Cuketu důkladně vymačkejte, aby byla opravdu bez tekutiny a přidejte ke směsi. Pokud máte robota, nechce těsto vymíchat v něm, jinak těsto důkladně prohněťte vařečkou a nechte přikryté kynout hodinu v teple.

Těsto vyklopte a ještě jednou důkladně ručně propracujte a vytvarujte. Na pečení použijte nějakou nádobu k tomu vhodnou, třeba vyšší zapékací misku nebo jako já formu na biskupský chlebíček. Předem ji ale vytřete olejem. Vložte chléb do formy a nechte ještě půl hodiny kynout. Troubu předehřejte na 220°C.

Před pečením můžete chleba potřít osolenou studenou vodou. Na 220°C pečte prvních 10 minut, poté stáhněte teplotu na 180°C a pečte ještě 35-40 minut. Zkuste špejlí, zda je propečený.

Hotový chléb vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce. 

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno