Pažitka
Název:

Cuketový kiš


Cuketový kiš


Ingredience:
Těsto:
hladká špaldová mouka200 g
vychlazené máslo100 g
vejce1 ks
voda3 lžíce
Náplň:
mladé cukety2 ks
rajčátka (spařená a oloupaná) dle chuti
bazalka pár lístků
tvaroh250 g
Palouček (Lučina)1 ks
mléko100 ml
vejce2 ks
mozzarella nakrájená na kostičky1 ks
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Rajčatová sezóna zahájena! Letošní je pro nás první v novém domečku, o to větší máme radost a očekávání, jaká bude, co přinese a jak se s těmi 15ti keříčky popereme. Dnes bude k večeři cuketový kiš s rajčaty, mozzarellou a bazalkou.

Nejprve si připravím zeleninu. Cukety dobře omyji a odstraním konce. Omytá rajčátka spařím a sloupnu. Cukety nakrájím na cca 2 mm plátky, velkým pomocníkem je mi po celou řadu let V-krouhač, je to šup šup.

Těsto zpracovávám na vále - na mouku nastrouhám na hrubém struhadle máslo, přidám celé vejce a vodu. Zpracuji pružné těsto, které přímo na pečicím papíru rozválím a vystelu s ním koláčovou formu. Těsto propíchám vidličkou a na 10 minut dám předpéct do trouby rozehřáté na 170°C.

Mezitím si umíchám náplň - do misky dám tvaroh, palouček, mléko, vejce a s citem osolím. Mixérem na nízké otáčky (ať nemám celou kuchyň oščágnutou) pořádně promíchám, aby se suroviny dokonale spojily.

Na předpečený korpus vyliji náplň a začnu skládat cuketu pěkně ozdobně kolem dokola, plátek na plátek. Takto skládám, až zaplním celou formu, mně vyšly 3 soustředné kruhy. Do středu jsem naskládala ozdobně červená rajčátka. Povrch jsem pokladla zbylými rajčaty vždy řezem nahoru, aby se z nich během pečení mohla odpařovat tekutina. Kousky mozzarelly jsem rovnoměrně poházela navrch a vše zasypala drobně krájenou bazalkou.

A šup s ním do trouby, dokud není krásně zlatý. Nevadí, pokud se Vám bude zdát ještě malinko třaslavý, jak bude stydnout, tak krásně zpevní. Doba pečení je cca 40 minut, ale samozřejmě je to individuální, záleží na troubě. Je výborný ještě teplý, vlažný, ale i studený v těchto horkých dnech.

Recept snese celou řadu obměn - zkuste třeba mozzarellu (která je použitá, aby koláč mohly i děti) nahradit třeba balkánským sýrem nebo nivou, nemusíte již solit náplň, tyto slané sýry udělají službu samy.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Tereza Linnertová

    zavřít okno