Pažitka
Název:

Cuketový nákyp

dětská jídla


Cuketový nákyp


Ingredience:
Ingredience:
menší cuketa1 ks
menší cibulka1 ks
čerstvé oregano1 lžíce
kvalitní šunka100 g
smetana na vaření200 ml
olivový olej1 lžíce
pepř1 špetka
sůl1 špetka
vejce1 ks
strouhaný čedar / ementál100 g
Bramborová kaše:
brambora2 ks
mléko0,5 dcl
Na vymazání a vysypání:
máslo1 plátek
strouhanka1 hrstička
Postup přípravy:

Jsou dvě varianty, kdy by se vám mohl tento recept hodit. Buďto vám zbyla od oběda bramborová kaše nebo máte doma přebytečné cukety. Oboje je správný impuls, abychom si upekly tento super rychlý nákyp, který děti milují.

Cibuli nakrájejte na kostičky, šunku nakrájejte na malé nudličky a omytou cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle.
Zeleninu a šunku lehce orestujte na olivovém oleji, přidejte bylinky a zalijte smetanou. Nechte smetanu trochu zredukovat a eventuálně dochuťte solí a pepřem.
Z bílku ušlehejte pevný sníh. Do bramborové kaše přimíchejte žloutek a strouhaný sýr. Do směsi lehce zamíchejte sníh.
Zapékací misku vymažte máslem a vysypte strouhankou. Na dno misky rozprostřete cuketovou směs.
Na cukety lžící lehce navršte bramborovou kaši a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 170 stupňů.
Nákyp nemusíte péct dlouho, kromě vejce jsou všechny suroviny už uvařené. V momentě kdy bramborová čepice vyběhne jako suflé a vytvoří se lehká kůrčička máte hotovo.
Nákyp podávejte se zeleninovým salátem. Chutná skvěle teplý i studený.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno