Pažitka
Název:

Cupcakes ala Míša řezy


Cupcakes ala Míša řezy


Ingredience:
Cupcakes:
máslo100 g
hořká čokoláda (min 60%)56 g
kakao42 g
hladká mouka106 g
jedlá soda1/2 lžičky
prášek do pečiva3/4 lžičky
sůl špetka
velká vejce, pokojové teploty2 ks
krupicový cukr100 g
třtinový cukr55 g
mléko, pokojové teploty120 ml
Tvarohový krém:
měkký tvaroh ve vaničce (po odkapání cca 220-240g)cca 400 g
smetana ke šlehánícca 220 - 240 g
krupicový cukr3 - 4 lžíce
vanilkový extrakt nebo cukr1 lžička
Čokoládová poleva:
hořká čokoláda50 g
smetana50 g
Postup přípravy:

Kdo by neznal Míša řezy? Kakaový piškot, tvarohový krém a čokoládová poleva. Sama je mám moc ráda a tak jsem pořád přemýšlela, jak je udělat trochu jinak. No, a protože mám sklony k mini dezertům, výsledkem jsou tyhle cupcakes. Těsto je ultra mega čokoládové a krém krásně nadýchaný a jemný. Ozdobit můžete klasicky čokoládovou polevou nebo třeba čerstvým ovocem. 

Na krém jsem použila měkký tvaroh ve vaničce, který jsem nechala přes noc vykapat, abychom ho zbavila nadbytečné tekutiny. Dobře se na to hodí velký kapesník, ale můžete použít i kávový filtr. Máslo v krému jsem nahradila vyšlehanou šlehačkou a božský krém byl na světě. Měla jsem se co držet, abych ho nesnědla jen tak, samotný.

Troubu předehřejeme na 170 stupňů, formu na muffinky vyložte papírovými košíčky. 

Máslo a čokoládu dejte do mísy a společně rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Nechte stranou, aby směs lehce vychladla.

V menší misce smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Ve větší míse vyšlehejte vejce společně s oběma cukry do pěny. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu s máslem. Nakonec střídavě přimíchejte moučnou směs a mléko, mouku na třikrát, mléko na dvakrát. Vše prošlehejte a rozdělte do připravených košíčků. 

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 - 18 minut dokud nejsou pečené. Tento typ těsta nevyběhne příliš do výšky, je spíš takové placaté. 

Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladící mřížku. 

Tvarohový krém

Tvaroh nechte přes noc vykapat, aby se zbavil přebytečné tekutiny. Po odkapání by ho mělo být cca 220 - 240 g, lehce ho našlehejte. Smetanu vyšlehejte společně s krupicovým cukrem a vanilkou do tuha a opatrně vmíchejte do tvarohu. Ideální je poměr smetany a tvarohu 1:1, ale když bude jednoho trochu více či méně, vůbec nevadí. 

Krém si přendejte do zdobícího sáčku a nastříkejte na vychladlé dortíky.

Čokoládová poleva

Čokoládu zalijte horkou smetanou, nechte chvilku odstát a pak vymíchejte do hladké emulze. Nechte chvilku vychladnout, aby poleva lehce zhoustla a pak nastříkejte na krém. Zdobte dle vlastní fantazie. 

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Michaela Landová

    zavřít okno