Pažitka
Název:

Dančí guláš


Dančí guláš


Ingredience:
Ingredience:
dančí prorostlejší maso1 kg
slanina200 g
cibule1 kg
sádlo5 lžic
rajský protlak1 malá plechovka
červené víno (portské)300 ml
brandy100 ml
rybízová marmeláda4 lžíce
česnek2 stroužky
sůl dle chuti
mletá sladká paprika2 lžíce
uzená paprika1 lžíce
chilli špetka
drcený kmín1 lžička
bobkový list (mletý)3 ks
nové koření (mleté)5 kuliček
jalovec5 kuliček
pepř (mletý)10 kuliček
sušený tymián (2 snítky čerstvého)1 lžíce
Postup přípravy:

Guláš z daňka není žádná věda. Vlastně by ho ani nebylo potřeba vůbec zapisovat, když už tady na Popelčinu mám guláš hovězí a zvěřinový kančí. Ale přímý směr je přece jenom přímý směr, tak ať se vám to lépe hledá. Gulášem pokračuje dančí sága, která se započala demi-glace a paštikou.

Cibuli nakrájíme (není třeba úplně nadrobno) a v hrnci na sádle ji restujeme tak dlouho, dokud nezačne karamelizovat a hnědnout. Guláš je lepší vařit v hrnci se silnějším dnem, aby se cibule nepřipalovala, ale menších nápeků se vůbec nemusíme bát, naopak. Cibulový nápek je to, co později guláši dodá chuť i barvu, jen je třeba ho hlídat, aby se nepřipálil a nezhořkl. Pokud se nám bude cibule moc přichytávat, je možné ji deglazovat kapkou připraveného červeného vína a nebo hrnec na chvíli odstavit a počkat - cibule pustí vodu a půjde lépe odškrábnout. Na restování cibule si připravíme vařečku nebo cokoliv s plochou hranou - důležité je, aby to bylo z pevného materiálu, protože při seškrabování cibule bude třeba trochu zabrat (a s nějakým plastovým udělátkem to půjde špatně, to dá rozum). K cibuli přihodíme slaninu a maso, obojí nakrájené na kostky a restujeme tak dlouho, dokud maso nepustí vodu a neopeče se dohněda. Poté přidáme rajský protlak, zarestujeme, přihodíme prolisovaný česnek, papriku a kmín, krátce opečeme, aby se koření rozvonělo, ale nepřipálilo a nezhořklo a do základu přilijeme víno a brandy. Alkohol necháme odvařit, přidáme všechno ostatní koření, osolíme, zalijeme vodou (nebo vývarem) tak, aby maso bylo ponořené, a dusíme tak dlouho, dokud nezměkne. Přibližně v polovině dušení přidáme i rybízovou marmeládu. Pokud použijeme přiměřené množství vývaru a dostatek cibule, nebude třeba guláš zahušťovat. Pokud ho z nějakého důvodu zahustit chceme nebo potřebujme, připravíme si jíšku ze dvou lžic másla a dvou lžic hladké mouky. Guláš podáváme podle chuti s čerstvým chlebem nebo s oblíbeným druhem knedlíku, např. karlovarskýmhrnkovýmhouskovým klasickýmhouskovým s cibulí a petrželkou či houskovým celozrnným) a s čerstvou cibulí.
Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno