Pažitka
Název:

Demi glace


Demi glace


Ingredience:
Ingredience:
hovězí/telecí kloubové kosti3 kg
olej dle potřeby
cibule3 ks
celer1/2 ks
mrkev2 ks
petržel2 ks
řapíkatý celer1/3 ks
česnek1/2 palice
rajský protlak (bez cukru)50 g
červené suché víno1/2 l
studená voda2,5 l
celý pepř1 lžíce
nové koření6 kuliček
bobkový list5 ks
Postup přípravy:

Video recept o tom jak i doma lze bez problémů vyrobit Demi glace - silnou hnědou omáčku z kostí a zeleniny, která vám každé jídlo, sous a šťávu k masu pozvedne o tři třídy výše.
Zabere vám to sice 36 hodin, ale výsledek stojí za to.

Kosti jsou základem. Nejlepší jsou telecí i s klouby a to z toho důvodu, že mají hodně kolagenu. K tomu si samozřejmě můžete dát i kosti morkové, a pokud se vám nepovede sehnat telecí, můžete to trochu ošidit a přidat i jednu vepřovou nožičku.
Demi glace vám potom krásně ztuhne a vy si to můžete nakrájet na jednotlivé porce a zamrazit.

Hovězí kosti dejte na pekáč a pokapejte olejem. Pečte je dvě hodiny na 180°C .
 
 
Mezi tím si v dostatečně velkém hrnci na troše oleje orestujte veškerou zeleninu na hrubší kostky (neloupat-jen omýt) a koření.
 
 
Když je všechno krásně opečené zarestujte i rajský protlak.
 
 
Přidejte kosti, víno a vodu tak, aby bylo vše dokonale ponořeno.
Z pekáčku slijte tuk stranou a pomocí trochy horké vody odvařte všechny přípečky. Přidejte je do hrnce a přiveďte vše k varu. 
 

 

(na začátku vaření)
 
Seberte pěnu z povrchu a ztlumte na minimum. Takto táhněte vývar minimálně 24 hodin. Během vaření dolévejte vlažnou vodou, tak aby bylo stále vše ponořené.
 
(po 24 hodinovém táhnutí)
 
Druhý den vývar přeceďte a nechte ve studené vodní lázni vychladit. 
Teprve potom dejte do lednice a nechte zatuhnout.
Nad vývarem je dost silná vrstva tuku, a pokud by nevychladl vývar pod ním, tak by vám mohl i v lednici velmi snadno zkysnout.
 
(před redukováním - 3 litry)

Seberte veškerý tuk a vývar na mírném plameni zredukujte na polovinu.
Dosáhnete tak sirupové konzistence.
 
(po zredukování na 1 litr)

Skladovat můžete v mini porcích (tvořítka na led) v mrazáku a mít vždy po ruce základ pro své omáčky.

 
Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno