Pažitka
Název:

Divočák na červené cibuli a česneku s červeným zelím


Divočák na červené cibuli a česneku s červeným zelím


Ingredience:
Ingredience:
plec z divočáka i s kostícca 1 kg
červená cibule3 - 4 ks
česnek1 větší palice
koření na zvěřinu1 - 2 lžičky
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
olej dle potřeby
červené zelí1 hlávka
střední cibule1 ks
větší jablko2 ks
červený vinný ocetcca 10 lžic
třtinový cukrcca 6 lžic
Postup přípravy:

Zvěřinu jsem si zamilovala. Je to maso se specifickou chutí a vůni, která nemusí sedět každému, ale myslím, že ti co jí na chuť nepřišli, neměli spíše štěstí na opravdu čerstvý zdroj maso nebo špatnou přípravu. U nás je zvěřina oblíbená, jelikož máme ověřený zdroj a také protože, že zvěřina je málo tučná a lehce stravitelná. Protože maso, je samo o sobě moc dobré k jeho finální přípravě už moc nepotřebujete. Třeba jen dobré koření na zvěřinu, a pokud přidáte dušené zelí a bramborový knedlík máte skvělou kombinaci.

Maso si nejprve dočistíme (odblaníme). Červenou cibuli si oloupeme a nakrájíme na klínky, palici česneku horizontálně rozkrojíme (neloupeme). Maso si poté osolíme, opepříme a posypeme kořením na zvěřinu a na oleji zprudka zatáhneme. Maso dáme stranou a na výpeku si zesklovatíme červenou cibuli a rozpůlenou palici česneku. Já vše dělám v pekáči s víkem, protože poté je pak dávám do trouby. Na zesklovatělou cibuli a česnek dáme zatáhnuté maso, podlijeme trochou vody. Zakrytý pekáč s masem, cibulí a česnekem pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 1 hodinu 30 minut.

Mezitím, co se nám peče maso, tak si připravíme zelí. Hlávku si rozkrojíme na čtvrtiny a pak nasekáme na nudličky. Také si oloupeme a nasekáme cibuli. Na troše oleje si zesklovatíme nasekanou cibuli a poté přidáme nasekané zelí. Posypeme polovinou množství třtinového cukru. Promícháme a necháme cca 10-15 minut dusit. Poté zelí solíme a opepříme, podlijeme polovinou množství vinného octa a necháme opět dusit, dokud částečně nezměkne (cca 15 minut). Dále si oloupeme jablko, zbavíme jádřince a najemno nastrouháme k zelí. Dusíme, dokud zelí nezměkne (cca 10-15 minut) a dle potřeby dochutíme zbývajícím cukrem a vinným otcem.

Upečené maso jde krásně od kosti, tedy jej buď oloupeme, nebo nakrájíme a podáváme s dušeným červeným zelím a přílohou jakou máme rádi u nás je to bramborový knedlík. Nezapomeneme při podávání přidat pečenou červenou cibuli a česnek.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno