Pažitka
Název:

Domácí arašídové máslo


Domácí arašídové máslo


Ingredience:
Ingredience:
nesolené, nepražené arašídy200 g
med2 zarovnané lžičky
himalájská sůl6 špetiček
Postup přípravy:

Už jsem známá firma v jedné zdravé výživě, takže si vždy vyměňujeme informace s panem majitelem. V rámci jedné výměny informací mi skončil v nákupu sáček loupaných nepražených nesolených arašídů. No a co teď s tím, abych to co nejlépe zužitkovala? Tak jsem udělala to první, co asi napadne většinu z nás. Arašídové máslo. No není to úplně pro malé děti, jak víme, nicméně jak jsem si vygooglila, arašídy jsou všeobecně velice zdravé. Zaujalo mě mimo jiné, že pomáhají chránit proti zubnímu kazu (to se mi bude hodit) a tuky v arašídech zlepšují hladinu inzulinu v krvi. Takže pokud máme děti již starší a víme, že netrpí alergií na arašidy, takovéto máslo by v rozumné míře mohlo být vhodné zařadit do jejich jídelníčku, co myslíte? 

 

Recept na cca 200g arašídového másla.

Pokud máme nepražené arašídy, tak je opražíme na sucho na pánvi. Zabere to cca 5-10 minut. Jak začnou chytat barvu, vypneme a necháme vychladnout. Vychladlé arašídy přemístíme do mixéru spolu s dalšími ingrediencemi a mixujeme. Nejdřív budeme mít arašídový prášek, po asi 2 minutách mixování se změní na pastovitou hmotu, ale je třeba vytrvat a mixovat až dokud nemá jemnou krémovitou strukturu, jak ji známe. Pak je máslo hotové.
Pokud máte rádi kousky, rozmixujte ořechy jen trochu, část z mixéru vyndejte a zamíchejte je zpět, až do hotové hmoty.

Poté plníme do připravené skleničky a uchováváme v ledničce, dokud ho nesníte. Věřte že budete chodit se lžící docela často!

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Kateřina Machálková

    zavřít okno