Pažitka
Název:

Domácí bagetka


Domácí bagetka


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka400 g
vlažná voda130 ml
podmáslí150 ml
rozpuštěné sádlo20 g
sůl1 lžička
droždí20 g
Na posypání:
lněné semínko, kmín, sezam, mák dle chuti
Postup přípravy:

Pokud milujete čerstvé domácí pečivo, určitě vás tento recept potěší. Je vynikající, jak snídani, tak jako příloha třeba k dobrému guláši. Obložená manželovi na svačinu nebude jistě chuťově pokulhávat.

Nejdříve si uděláme kvásek: droždí, vlažná voda (asi 30ml), 2 lžíce hladké mouky – necháme vzejít. Mezitím si navážíme zbytek surovin a dáme do mísy, přilijeme kvásek a necháme 10 min hníst. Po uhnětení a vykynutí těsta (necháme asi 45 – 60 min na teplém místě kynout) ho přendejte na vál a rozdělte na 5 dílů - z nich vytvořte bagetky (stačí je vytvořit jen jednoduchým zatočením těsta kolem své osy). Takto připravené pečivo přendejte na plech s pečícím papírem a nechte ještě asi 30 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů a na její dno dejte např. hrnec s vodou, aby se v troubě vytvořila pára a pečivo bylo krásně nadýchané. Před pečením těsto pomašlujte vlažným mlékem nebo jen vlažnou vodou a posypte dle chuti lněným semínkem, mákem, kmínem, ... Pečte asi 15 -20 minut do zlatova. Hotové pečivo nechte vychladnout na mřížce.

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lucie Jahelková

    zavřít okno