Pažitka
Název:

Domácí bramborové špecle s listovým špenátem, hříbky a uzenou šunkou


Domácí bramborové špecle s listovým špenátem, hříbky a uzenou šunkou


Ingredience:
Špecle:
brambory300 - 350 g
polohrubá mouka160 g
kurkuma špetka
vejce2 - 3 ks
sůl dle chuti
Další ingredience:
uzená šunka dle chuti
máslo dle potřeby
strouhaný ementál dle chuti
špenát dle potřeby
česnek dle chuti
olivový olej dle potřeby
kmín dle chuti
houby dle chuti
sádlo dle potřeby
Postup přípravy:

Dnes jsem se pustila sice do trochu pracnějšího pokrmu, ale když chcete mít špecle přece jen domácí, tak to stojí za to. Jídla je dost i na dva dny, a protože kombinace domácích špeclí se špenátem a hříbky nám moc chutnala, předávám tento recept i vám.

Špecle

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a prolisujeme. Prolisované brambory smícháme s vejci a solí, přidáme tolik mouky, aby nám vzniklo těstíčko hustší konzistence. Těstíčko protlačíme přes sítko na halušky rovnou do nádoby s vroucí osolenou vodou a špetkou kurkumy. Když špecle vyplavou na hladinu, vaříme ještě cca 1 minutu a scedíme.

Špenát

Na olivovém oleji osmahneme plátky nakrájeného česneku, přidáme omyté listy špenátu, sůl, pepř a kmín. Dusíme doměkka.

Houby

Houby orestujeme na oleji či na sádle. Přidáme kmín, sůl, pepř a dusíme doměkka.

Závěr

Uvařené špecle vložíme do zapékací formy vymazané máslem. Vrstvíme: špecle, dušené hříbky, špenát a dokola zase špecle, špenát, houby. Končíme vrstvou špeclí. Poklademe uzenou šunkou, posypeme nastrouhaným sýrem a krátce vložíme do trouby na 160 stupňů. Zlehka zapečeme na 10 minut.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno