Pažitka
Název:

Domácí čerstvý sýr


Domácí čerstvý sýr


Ingredience:
Ingredience:
čerstvé plnotučné mléko2 l
čerstvě vymačkaná citronová šťáva80 ml
růžová sůl1 lžička
uzená mletá paprika1 lžíce
Postup přípravy:

Už Vás "nudí " domácí lučina? Zkuste tento podobně na přípravu nenáročný čerstvý sýr. Recept od Tescoma kuchyně.

Mléko zahřejeme na 92 stupňů a odstavíme. 
Za stálého míchání pomalu přiléváme citrónovou šťávu (množství je přibližně ze 3 citrónů). Místo citrónové šťávy lze použít 50ml vinného octa.
Přikryjeme poklicí a necháme 30-60 minut působit. V mléce se mezitím vysráží kousky sýřeniny. 
Cedník vysteleme plátýnkem nebo plenou, postavíme ho do nějaké prázdné nádoby a obsah hrnce do něj vylijeme. Zachycenou syrovátku nevylévejte. Upečte z ní třeba perník (recept na blogu).
Sýřeninu nechte asi 30 minut odkapat, promíchejte se solí (popř. přidejte i jiné koření nebo bylinky), plátýnko stáhněte a přendejte do "udělátka" od Tescomy. 
Já formu nemám, takže jsem použila dětský kyblík s dírkami na dně. Teď je třeba něčím bochánek zatížit, třeba kilem soli apod. Nechte takto lisovat hodinu při pokojové teplotě a poté ještě nejlépe 24 hodin v lednici.
Hotový sýr potřete mletou paprikou, nebo obalte v bylinkách či sekaných oříšcích.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno