Pažitka
Název:

Domácí donuty


Domácí donuty


Ingredience:
Ingredience na těsto:
polohrubá mouka250 ml
vlažné mléko1 hrnek
droždí ( 42g)1 kostka
žloutky2 ks
cukr krupice3 lžíce
olej2 lžíce
bílý jogurt2 lžíce
rum1 lžíce
sůl1 špetka
Poleva citronová:
cukr moučka200 g
horká voda2 pol. lžíce
citronová šťáva1 pol. lžíce
potravinářské barvivo1 sáček
Čokoládová poleva:
čokoláda na vaření1 tabulka
máslo2 lžíce
smetana ke šlehání1-2 lžíce
Na zdobení:
cukrářské zdobení
ořechy, mandle, kokos
Postup přípravy:

Co třeba připravit dětem domácí Donuty? Smažené do zlatova chutnají nejlépe, ale pro ty co by raději zdravější verzi, je tady možnost si Donuty upéct. Chutnají poté víc, jako buchta. A tady je receptík.

Z mléka, lžičky cukru a droždí necháme vzejít kvásek - kvásek, dělám tak, že dám mléko a trochu cukru do hrnce a na sporáku míchám prstem (abych ohlídala teplotu), jak začne být mléko teplé, odstavím ze sporáku, nadrobím droždí a počkám, až vzejde kvásek - tj. udělá se béžová "peřina" na mléce a mléko již není vidět.

Do mísy nasypeme mouku, cukr, přidáme špetku soli, žloutky, bílý jogurt, rum a kvásek včetně trochy mléka.
Zbývající mléko si ponecháme stranou a v případě potřeby ho při zpracování, přidáme do těsta.
Vyhněteme těsto, tak aby se nelepilo. Poté přikryjeme utěrkou a necháme kynout, až se zdvojnásobí objem.
Po vykynutí propracujeme a necháme ještě chvíli kynout.

Po vykynutí těsto dáme na pomoučněný vál, rozválíme placku, která by měla být tlustá 1-1,5 cm.
Poté již vykrajujeme skleničkou kolečka a uprostřed uděláme dírku panákem, nebo vykrajovátkem na cukroví.
Vykrojené středy můžeme ponechat a připravit z nich malé koblížky.
Připravené donuty přeneseme na plech.

A teď jsou dvě možnosti – zdravější verze je, upéct donuty v troubě, nebo verze druhá, hezky smažit do zlatova v rozpáleném oleji.
Po vychladnutí namáčíme donuty v polevách, které máme rádi a sypeme čokoládovým nebo cukrovým zdobením.
Já jsem polevu nanášela mašlovačkou, přišlo mi to praktičtější, místo namáčení.
 
Dobrou chuť!
 
Podrobné info:
Počet porcí15 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Balaštíková

    zavřít okno