Pažitka
Název:

Domácí kmínový chleba z droždí


Domácí kmínový chleba z droždí


Ingredience:
Ingredience:
žitná mouka (možno i cereální)200 g
pšeničná chlebová mouka300 g
pšeničná hladká mouk (celozrnná, špaldová)200 g
celý kmín15 g
čerstvé kvasnice15 g
cukr (med, melasa, sladěnka...)1 lžička
voda (pivo, syrovátka...)490 ml
sůl15 g
Postup přípravy:

Nejraději a hlavně kvůli chuti a vůni peču chléb kváskový, ale občas není čas a je potřeba na změnu plánů reagovat rychle. Když vás někdo pozve třeba na grilovačku a chcete přinést dobrý chléb s láskou pečený, tak se vám bude hodit tento recept. Nepoužívám zbytečně moc kvasnic a díky delšímu kynutí bude chutnat téměř jako ten kváskový.

Vše speciální co je potřeba k přípravě dobrého chleba lze nahradit běžným domácím vybavením.

Ošatka / cedník, sítko
Robot s hnětacím hákem / domácí pekárna, vlastní ruce a vařečka
Žula / pečící kámen na pizzu, velmi horký plech na pečení
sázecí lopata / plastové prkénko, kus pevného kartonu
žiletku / ulamovací nůž, ostrý kuchyňský 

Vše se dá nahradit a šikovný člověk si vždy poradí. Pečení chleba není nukleární věda a zvládne ji každý!

Doporučuji vám shlédnout toto VIDEO . Je sice na přípravu kváskového chleba a časy jsou podstatně delší, ale uvidíte tam názorně, jak se překládá těsto v plastové doze, jak se stáčí chleba do ošatky, jak se dává chleba do trouby a podobně.

V míse od robota si rozdrobte kvasnice. Přidejte cukr a vidličkou rozmíchejte do řídké kašičky.

Smíchejte s vodou a metličkou dobře promíchejte.

Dále přisypte vše ostatní z receptu. Robot zapněte na rychlost č.2 a nechte hníst 10 minut.

Pokud použijete domácí pekárnu, tak nechte hníst 30 minut a těsto poté vyjměte. 

Propracované a lepkavé těsto si dejte ideálně do plastové misky vymazané lžičkou oleje. Pokud nemáte nějakou s víkem, tak vložte mísu do plastového sáčku. 

Nechte při pokojové teplotě kynout jednu hodinu. Během této doby jednou přeložte. Dělá se to tak, že kraje těsta natáhnete a založíte do středu těsta. Dělat to muže přímo v míse kolem dokola.

Po hodině si malinko naolejujte linku a těsto roztáhněte na přibližný čtverec. Složte a utahováním srolujte do tvaru šišky. Ošatku si pomoučněte žitnou moukou a šišku těsta vložte spojem nahoru.
(Kdo bude nechávat kynout v cedníku, tak vyloží utěrkou a pomouční ji)

Po vyklopení bude spoj vespod a při pečení se nebude rozmotávat.

Ošatku dejte opět do sáčku a nechte kynout jednu hodinu. Přibližně po dvaceti minutách si dejte rozpálit troubu i s pečícím kamenem a plechem na vodu.

Pokud budete péci na plechu, tak můžete nahřívat později.

Trouba musí dosáhnout minimální teploty 250°C .

Vykynutý chleba, který už kompletně vyplnil ošatku, opatrně vyklopte na sázecí lopatu. Tu si poprašte hrubou nebo kukuřičnou moukou. Chleba po ní lépe sklouzne.

Pokud pečete na plechu, tak je důležité vůbec ho nevytahovat ven. Rychle se ochlazuje a chléb by vám po obvodu praskl.

Připravte si cca 200ml horké vody z konvice, žiletku a sázecí lopatu.

Teď už to půjde velmi rychle. Hlavně POZOR na páru!!!

Chleba si vyklopte na lopatu, nařízněte, pokud tedy chcete a rychle ho sešoupněte na kámen či plech do trouby. Do spodního plechu na dně trouby nalijte vodu a rychle zavřete troubu.

Minutku si nastavte na 15 minut. 
Poté stáhněte teplotu na 190-200°C . Vytáhněte plech na vodu a dopečte 30 minut.

Chladit nechte na mřížce. Nekrájejte teplý chléb! Střídka by se vám srazila.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno