Pažitka
Název:

Domácí lučina


Domácí lučina


Ingredience:
Ingredience:
kvalitní bílý jogurt (Hollandia)200 g
zakysaná smetana150 g
sůl špetka
Postup přípravy:

Není snad nic lepšího než čerstvý chléb namazaný lučinou nebo žervé. Vždy jsem to milovala, ale většinou mě odrazovala cena lučiny a mnohdy špatné složení žervé a pomazánek tohoto typu. Nehledě na to, že jsou poměrně tučné. Přitom je tak snadné vyrobit si tuhle dobrotu v pohodlí domova jen ze 3 základních surovin!! Miluju tu variabilitu, kdy si pokaždé mohu připravit jinou příchuť...ať už přidáním čerstvých bylinek, česneku nebo třeba uzené papriky. Nejraději mám ale stejně plátek žitného chleba se základní lučinou a bohatě posypaný čerstvou řeřichou.

Příprava domácí lučiny je velmi jednoduchá. Stačí smíchat jogurt se zakysanou smetanou a špetkou soli a pořádně rozmíchat, aby vznikla hladká konzistence. Tuto směs necháme několik hodin (já nechávám vždy přes noc) v lednici vykapat v plátýnku zavěšeném ve vyšší nádobě, tak aby na dně bylo dostatek prostoru pro vykapanou syrovátku.
Jogurt vybírejte opravdu kvalitní, spíše tučnější a především bez škrobů. Mě se jako ideální osvědčila Hollandia, protože je sama o sobě krásně hustá a někdy ani nepřidávám zakysanou smetanu. Pokud máte ale raději krémovější strukturu, použijte 15% zakysanou smetanu (opět bez škrobů či jiných zahušťovadel). Lučina bude sice maličko tučnější, ale vynikající!!! A jak už určitě všichni víme, dobrých tuků se není třeba obávat!! Takže směle do toho!! 

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy10 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno