Pažitka
Název:

Domácí lučina podle Báry pro děti od 9 měsíců

dětská jídla


Domácí lučina podle Báry pro děti od 9 měsíců


Ingredience:
Ingredience:
bílý jogurt (doporučuji Hollandia)1 velký kelímek (500 g)
zakysaná smetana nebo pro děti starší 1 roku kelímek smetany ke šlehání (200 g) či klidně obojí dohromady1 malý kelímek (200 g)
Postup přípravy:

Ať už samotná jen tak na chlebík, s bylinkami, s česnekem, jako základ do všemožných pomazánek, nebo i na sladko, s ovocem, do různých dortových kremů a dokonce i místo šlehačky do těstovin či kuskusu. Tam všude se dá využít domácí lučina. O tom, že je to absolutně jednoduché a velmi výrazně levnější než z obchodu, to už se myslím u svých receptů ani nemusím zmiňovat. 

Bílý jogurt smíchejte v misce se zakysanou smetanou nebo šlehačkou. Máte-li nějaké zbytky, klidně je využijte. Sama to tak dělám, zkoušela jsem už různé kombinace poměry jogurtu i smetany a vždy je lučina vynikající. Se šlehačkou jemnější, se zakysanou smetanou nakyslejší. 

Přichystejte si vyšší nádobu a látkovou plenu, velký kapesník nebo jemné sítko. Plenu dejte do nádoby, můžete jí i vystlat sítko, aby vám lépe držela. Naplňte připravenou směsí, zajistěte aby se neprověšovala a nechte minimálně do rána odkapat v lednici. 
 
Odkapanou syrovátku můžete využít např. jako základ do chleba či nějaké buchty. Pokud chcete lučinu nějak ochutit, můžete tak učinit ještě před odkapáním - osolit, přidat různé bylinky, česnek, cibulku, papriku, olivy, sušená rajčátka.. Fantazii se meze nekladou, že ;) 

Dětská specifika:

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno