Pažitka
Název:

Domácí medová šunka


Domácí medová šunka


Ingredience:
Ingredience:
vepřová kýta1 kg
med1 lžíce
Praganda26 g
voda100 ml
Nebo:
vepřová kýta1 kg
med1 lžíce
sůl26 g
šťáva z červené řepy100 ml
Postup přípravy:
Výhoda doma vyrobené šunky je hlavně v tom, že přesně víte co v ní je. Samozřejmě maso podle chuti. Vepřové, kuřecí, krůtí, králičí...koření a sůl.
A právě u soli se určitě rozdělíte na dva tábory. Někdo používá Pragandu a někdo by ji nepoužil ani za nic a dává obyčejnou sůl.

Maso očistěte od blan a šlach a nakrájejte na kostičky asi 1,5x1,5cm.

100g masa namelte (šunka se tím krásně spojí a půjde dobře krájet, nebude se rozpadat).

Kostky masa spolu s namletým masem dejte do hnětače, případně do mísy - pokud budete maso míchat ručně.

Rozmíchejte si Pragandu/sůl s vodou/šťávou z řepy a přidejte lžíci medu.

Směs přilijte k masu a začněte promíchávat. 

Nemám robot s hnětacími háky, ale se dvěma lopatkami co se hrozně rychle točí, takže nechávám maso míchat jen 5 minut a stačí to, ale uvádí se, že v robotu s háky by se směs měla míchat 20 někdy až 30 minut...Ručně to taky nějakou dobu zabere.

Směs naplňte do tlačenkového střeva. Dělám to tak, že si ho vložím do válcové odměrky, můžete použít cokoliv, vysokou sklenici, uříznutou petku...Jak jsem psala v úvodu, rádo praská ve sváru a v nádobě se vám bude střevo plnit lépe a tak snadno nepraskne.

Maso co nejvíce upěchujte. Folii zavažte a nechte v lednici odpočívat minimálně hodinu.

Já jsem takto připravenou šunku ještě zavakuovala a po hodině jsem jí dala do nahřáté vody a při 75°C jsem ji nechala 90minut v sous-vide hrnci.

Příprava v troubě: V hrnci nebo vyšším pekáči s víkem si zahřejte vodu na 80 - 85°C, vložte šunku, přiklopte a nechte v troubě nastavené na 75°C 90 minut. Protože vám nejspíš bude ve vodě šunka plavat, můžete ji něčím zatížit nebo po 45minutách v trouubě obrátit potopenou stranou nahoru.

Hotovou šunku nechte ve folii vychladit v lednici do druhého dne.

 

Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno