Pažitka
Název:

Domácí nudle a fleky


Domácí nudle a fleky


Ingredience:
Těsto:
vejce5 ks
polohrubá či hrubá moukacca 600 g
Dále budete potřebovat:
slanina nebo uzené maso dle potřeby
vejce4 - 5 ks
škvarky dle potřeby
máslo100 g
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Domácí nudle! Spousta lidí nemusí "šunkofleky", páč se k nim váže nemilá vzpomínka na školní jídelnu. Jenže když je neošidíte a místo kupovanejch flíčků si uděláte svoje vlastní, zjistíte, že není nic lepšího! Doma je děláme vždycky s uzeným masem z žeber, vysoký tak akorát, aby pěkně křupaly! Tentokrát jsem ulovila u "Cibulky", mimochodem v nejlepším uzenářství v Praze, kam chodila nakupovat už moje prababička, tu jejich fantastickou královskou slaninu! Taky pár škvarečků a kam se hrabe uzený.

Těsto na nudle zaděláme v domácí pekárně nebo klasicky na pracovní ploše.
Do mouky uděláme důlek, vyklepneme vejce a rozmícháme ho vidličkou. Poté vše hnětením zpracujeme, mouku přidáváme podle potřeby, dokud těsto nepřestane lepit. Necháme ho odpočnout v lednici klidně přes noc. Pak ho rozdělíme na 5 kousků a z každého vyválíme slabounkou placku, kterou necháme proschnout na utěrce cca 10 minut, v polovině schnutí otočíme. No a může se krájet. Buď placku srolujete, nebo nakrájíte na cca 2cm proužky, a pak na kostičky.
Nudle uvaříme do měkka ve vroucí osolené vodě, scedíme, vysypeme do pekáče a ještě vařící promastíme máslem. Pak fleky promícháme s nakrájenou slaninou, pokrájenými škvarky, trochu osolíme, zalijeme rozkvedlaným vejcem a dáme péct do vyhřáté trouby na 190 stupňů, dokud nezezlátnou podle naší představy. Z pěti placek budete mít velkej plech nebo pekáč, samozřejmě můžete použít jen část placek a ze zbylých nakrájet nudle do polévky. Ty necháte proschnout, aby se nelepily a uchovat je v zavřené dóze.
Domácí fleky jsou nejlepší za tepla, s kyselou okurkou. A už žádná školní jídelna!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Mona Jaoua

    zavřít okno